Umro bh. glumac Mirsad Tuka

Bosanskohercegovački pozorišni, flimski i televizijski glumac Mirsad Tuka, preminuo je danas u Sarajevu u 59-toj godini života.

U posljednje vrijeme uspijevao se izboriti sa opakom bolešću. Poslije svake dobijene bitke nastavljao je raditi, snimati i grati u presdstavama. No, na kraju njegovo glumačko srce, ipak nije izdržalo.

Komemoracija i Posljednji ispraćaj Mirsada Tuke biće upriličeni u Sarajevu, u četvrtak, 13. jula.

Od 1996. bio je član ansambla sarajevskog Kamernog teatra 55. Odigrao je mnoge uloge u pozorišnim predstavama, od kojih izdvajamo predstave “Krokodil Lacoste” Zlatka Topčića, “To” Alije Isakovića, “Poljska konjica” Marka Vešovića i “Hasanaginica” za koje je i nagrađivan.

Igrao je i u mnogim filmovima i TV serijama, među kojima su: “Nafaka”, “Sve džaba”, “Remake”, “Ostavljeni” i “Warriors”.

Profesionalnu karijeru glumca započeo je kao polaznik Dramskog studija tuzlanskog Narodnog pozorišta.

Završio je Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu. Debitirao je u filmu “Praznik u Sarajevu”” Za tu ulogu nagrađen je na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu 1991. godine kao najbolji glumac – debitant.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79