Schmidt političarima u BiH poručio: Bolje vam je da se sami dogovorite

Christian Schmidt, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, danas je okupio novinare u Sarajevu kako bi naglasio značaj obrazovanja i zadržavanja mladih u zemlji, te kako bi podijelio svoje stavove o mogućim izmjenama Izbornog zakona koje su nedavno najavljene.

“Univerziteti su obično mjesta na kojima imamo primjere gdje se radi u oblasti nauke i istraživanja, a pogotovo su zato važni Pravni fakultet i Fakultet političkih nauka”, istaknuo je Schmidt.

Govoreći o potrebi daljnjih razgovora u zemlji, Schmidt je naglasio važnost uključivanja akademske zajednice u sve relevantne debate.

“Međutim, čini se da razgovori o brojnim temama u ovoj zemlji još uvijek nisu završeni i da je potrebno dodatno razgovarati. U tom smislu, mislim da je akademska zajednica važna jer bi trebala da se uključi u sve razgovore koje se vode”, rekao je visoki predstavnik.

Schmidt je studentima poručio da je važno učiti iz prošlosti te da trebaju posjetiti Bosnu i Hercegovinu kako bi bolje razumjeli situaciju i razmotrili mogućnost studiranja u zemlji.

“BiH je zemlja koju treba obići i ostati, a nije zemlja iz koje treba odlaziti”, naglasio je.

Na pitanje novinara o najavama izmjena Izbornog zakona i dešavanjima u Parlamentu BiH, Schmidt je citirao njemačkog mislioca, ističući da “nema ništa bolje nego da nešto uradite sami”.

“Mislim da lokalni organi vlasti trebaju preuzeti tu odgovornost i aktivnostima ispoštovati standard koji se očekuje u izborima, koje je potvrdio i OSCE”, smatra Schmidt.

Ukoliko lokalni organi ne postignu dogovor, Schmidt ističe da će se držati vlastitih izmjena koje je donio te poručuje političarima da ne igraju taktičke igre.

“Nema puno vremena jer se moraju organizovati izbori i završiti sve pripreme za ove i naredne izbore”, zaključio je Schmidt.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79