Schmidt upozorio političare u BiH do kad imaju rok da se dogovore!

Upravljanje političkim procesima u Bosni i Hercegovini nastavlja biti predmetom pažnje, s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom koji je danas još jednom istaknuo važnost roka za vlasti Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Podsjećajući na obavezu donošenja rješenja za buduće neometano imenovanje Vlade FBiH, Schmidt je naglasio važnost dosljednog provođenja političkih sporazuma i odluka.

Skoro godinu dana nakon što je donesena Odluka koja je omogućila deblokiranje imenovanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Schmidt podsjeća da će amandman CXXXI na Ustav Federacije stupiti na snagu 1. maja.

Istaknuto je da će amandman stupiti na snagu bez potrebe za dodatnim normativnim aktima, čime se osigurava njegovo pravno dejstvo.

U saopćenju iz Ureda visokog predstavnika (OHR) naglašeno je da Schmidt poziva glavne političke aktere da imaju na umu ovaj rok.

Također, istaknuto je da su dobrodošli konstruktivni prijedlozi za poboljšanje amandmana, što bi moglo doprinijeti boljem funkcioniranju političkog sistema u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79