SDA Mostar: Ako BH blok ne podrži Guzina za gradonačelnika, Mostarom će nastaviti da vlada HDZ

Situacija sa izborom novog gradonačelnika Mostara je vrlo jasna i jednostavna: Koalicija za Mostar i BH blok imaju 18 ruku kojima mogu izabrati dr. Zlatka Guzina, saopćio je Gradski odbor SDA Mostara.

– Umjesto dogovora i izbora dr. Guzina, danima s druge strane, iz BH bloka, slušamo optužbe, izgovore i zamjene teza. Prvo su tražili da odustanemo od podrške vlastitom kandidatu koji je dobio četiri puta više glasova – navode iz SDA Mostara.

Istovremeno, kako dodaju, iako su svi vijećnici Koalicije podržali dr. Guzina, iz BH bloka su iznijeli optužbu da postoji tajni dogovor SDA i HDZ.

– Ponudili smo im da nam glasanjem za dr. Guzina “pokvare” taj navodni dogovor, za kojeg i sami znaju da ne postoji, pa su odbili. Onda su plasirali tezu da se Mostarom trgovalo za KCUS, koja je i njima samima neuvjerljiva i smiješna. Glasanjem za dr. Guzina smo pokazali da su i tu promašili – naveli su u saopćenju.

Uslijedio je, dodaju, zahtjev da se predsjednik GO SDA Salem Marić povuče iz Gradskog vijeća. Kada je predsjednik Marić javno rekao da će to uraditi ako podrže dr. Guzina, odbili su.

– Najnoviji pokušaj izgovora stiže od neformalnog glasnogovornika BH bloka Elmedina Konakovića, čija stranka nema nijednog vijećnika u GV Mostar. Konaković zamajava javnost i očigledno je kupovao dodatno vrijeme za BH blok, nadajući se reakciji OHR-a i omogućavanju tajnog glasanja koje omogućava manipulacije, pa odjednom otvara priču o “nepostojećoj izbornoj platformi” – istakli su.

Konaković, nastavljaju, očigledno puno piše, a malo čita, puno priča a ne sluša druge kad govore.

– Jer da čita, pročitao bi Izbornu platformu Koalicije za Mostar, koja je kroz 11 poglavlja obradila sve bitne segmente za funkcioniranje Mostara. Da čita i sluša, znao bi Konaković da je Koalicija za Mostar u pregovorima prihvatila sve segmente i zahtjeve iz programa BH bloka, tako da je i taj izgovor besmislen – navode iz SDA Mostara i dodaju:

“Mostarcima i kompletnoj bh. javnosti slika je veoma jasna – ukoliko ga BH blok podrži, dr. Guzin će biti gradonačelnik. Ukoliko to ne učini Mostarom će nastaviti da vlada HDZ. Umjesto što raznim spinovima tu jasnu sliku pokušava zamutiti, još jednom pozivamo BH blok da glasa za dr. Zlatka Guzina u interesu svih Mostaraca”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79