SDA prozvala vlast: Izvještaj Evropske komicije je vaš neuspjeh

Izvještaj Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu nedvosmisleno je pokazao da aktuelna vlast nije uspjela osigurati potreban napredak u ispunjavanju uvjeta na evropskom putu koji bi našoj zemlji donijeli preporuku za otvaranje pregovora o članstvu. Umjesto toga je nanovo konstatovano da je za otvaranje pregovora potrebno ispuniti niz kriterija koji su usklađeni sa zahtjevom za članstvo u EU definiranih u Mišljenju Evropske komisije o 14 prioriteta – saopćeno je iz Stranke demokratske akcije BiH.

Ističu da nakon ovakvog Izvještaja padaju u vodu sve priče namijenjene bh. javnosti o navodnim „uspjesima politike kompromisa“, „nikada zabilježenom napretku na EU putu“ i „historijskim sjednicama“.

“S druge strane, Izvještaj Evropske komisije je najblaže kazano kontradiktoran. U njemu se kao napredak ocjenjuje brzo formiranje vlasti na državnom nivou u kojoj je i SNSD Milorada Dodika, a onda se značajan dio Izvještaja posvećuje politici Milorada Dodika koja se definiše kao najveći problem i opstrukcija napretku države prema EU. Šta je onda pohvalno u brzom formiranju vlasti koja svjesno ne želi ispunjavati obaveze za otvaranje pregovora? Istovremeno, EU odbija uvesti sankcije Dodiku kakve su mu već uveli SAD i Velika Britanija.

U saopćenju navode značaj konstatacije u Izvještaju da je „nova vlada entiteta Federacija, na čelu sa liderom SDP-a Nerminom Nikšićem, imenovana krajem aprila, a nakon što je Visoki predstavnik suspendovao Ustav entiteta Federacija kako bi to omogućio.“

“Evopska komisija priznaje da je međunarodni faktor imao presudnu ulogu u formiranju vlasti koja nije uspjela da osigura dovoljan napredak na EU putu. Time se potcrtava i njihova odgovornost za očigledno promašeni koncept.

Tvrde da je zabrinjavajuća poruka da BiH nije dobila bezuvjetnu preporuku za otvaranje pregovora zajedno sa Ukrajinom i Moldavijom, državama s kojima smo u paketu dobili kandidatski status. Isključivanje BiH iz ovog paketa moglo bi proizvesti dodatne negativne posljedice.

Tračak nade je mogućnost da BiH do narednog zasjedanja Evropskog vijeća ispuni dio kriterija koji bi doveli do pozitivne odluke. Umjesto što neuspjeh pokušavaju prikriti spinovima i jezičkim vratolomijama, pozivamo aktuelnu vlast da vrijeme do sjednice Evropskog vijeća iskoristi za stalno zasjedanje Vijeće ministara i oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kako bi se učinilo sve što je neophodno za ispunjavanje uvjeta koji će BiH omogućiti otvaranje pregovora” saopćeno je iz SDA BiH i dodaju:

“SDA je čvrsto opredijeljena za euroatlanski put BiH i uvijek će dati podršku svim rješenjima koja ispunjavaju evropske standarde.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79