SDA razmatra da odluku Schmidta pošalje na Ustavni sud BiH

Nakon što je član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Ustava Federacije BiH i nacionalnog Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik, isto bi mogla uraditi i SDA.

Nedugo nakon zatvaranja biračkih mjesta 2. oktobra, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo je izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH. Izmjene su postale pravno obavezujuće 5. oktobra, a član državnog Predsjedništva Željko Komšić je već 11. oktobra Ustavnom sudu BiH uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti nametnutih odredbi te tražio donošenje privremene mjere.

Budući da o toj apelaciji treba odlučivati Plenarno vijeće Ustavnoga suda BiH čije se sjednice održavaju svaka dva mjeseca, kako saznajemo, Komšićev zahtjev mogao bi biti razmatran u drugoj polovini novembra.

Komšićevoj namjeri da ospori ustavnost Schmidtovih odluka u konkretnom slučaju, mogla bi se pridružiti i Stranka demokratske akcije. Kada bi se to moglo dogoditi pitali smo članicu pravnog tima SDA.

“Ne znam tačno. Pripremamo pravnu argumentaciju. Ako budemo imali dovoljno pravnih argumenata, podnijet ćemo zahtjev što prije”, kazala je za Klix.ba Alma Čolo.

Podsjetimo da Komšić smatra da je visoki predstavnik izvršio direktan udar na demokratiju u Bosni i Hercegovini, što je obaveza iz Ustava BiH te je na taj način doveo u zabludu sve glasače u njihovoj namjeri da svojim glasom izaberu svoje izabrane predstavnike, posebno u domove naroda koji se biraju indirektno kroz kantonalne skupštine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79