SDA Sarajevo: Premijer koji vrijeđa branioce i sramoti Sarajevo na međunarodnom planu mora otići

U intervjuu za ugledni britanski list “The Guardian” premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je kako su “rat dobili seljaci” i da je Sarajevo “središte ničega”. Fortin podrugljiv i kolonizatorski stav o gradu heroju dolazi u trenucima kada se ponovo prijeti vrijednostima i principima koji Sarajevo čine evropskim Jerusalemom, saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

– Do temelja porušeno Sarajevo, kojim danas vlada dezerter Forto, odbranili su i obnovili Sarajlije. Nije Sarajevo “centar ničega”, nego je regionalni i evropski centar filma, muzike i drugih kulturnih djelatnosti. Tome svjedoče festivali poput SFF-a, MESS-a i drugih.

Za razliku od Edina Forte, koji je kao vojni obveznik pobjegao iz svog grada, Sarajevo su branili i odbranili Mustafa Hajrulahović Talijan, Safet Zajko, Safet Hadžić, Vinko Šamarlić, Enver Šehović i mnogi drugi časni branioci. Također, svojim “oružjem” Sarajevo su branili i odbranili Abdulah Sidran, Dino Merlin, Indexi, Mladen Vojičić Tifa, Nazif Gljiva i mnogi drugi kulturni radnici. Dakle, Sarajevo su branili i odbranili svi njegovi građani koji su, iako izloženi najužasnijim patnjama, pokazali najviši stupanj svoje moralne i civilizacijske premoći, te pri tome vlastitim životima trajno zaštitili multietničke simbole napadnutog grada. Svijet je toj borbi odavno odao priznanje.

Stoga, zahtijevamo izvinjenje premijera Forte, ali i njegovu hitnu ostavku, jer je nedopustivo da na čelu Kantona Sarajevo bude čovjek koji je napustio grad dok je isti bio teroriziran i pod okupacijom, a koji ga danas iz svog neznanja ili iz loše namjere vrijeđa na najružniji način – navedeno je u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79