SDA ZDK o 100 dana rada Vlade ZDK: Sedmočlana koalicija nema budućnosti, interes je jedino što ih spaja

Analizirajući prvih 100 dana vlade sedam stranaka, odnosno njihovih slijepih izvršilaca u Vladi ZDK okupljenih u, očigledno je, interesnu koaliciju, nije teško uočiti da ova interesna skupina ništa dobro nije uradila u prethodnih 100 dana rada Vlade ZDK.

Saopćeno je to danas iz Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona.

– Radi političke korektnosti, prije svega prema građanima Kantona koji zaslužuju puno više i bolje od onoga u što ih nevješto uvjeravaju da je dobro stanje, nismo željeli politizirati brojne blamaže koje nam je svima u ZDK priredila još aktuelna i kršenjem zakona i Ustava formirana Vlada ZDK. Previše bismo potrošili vremena, a i građani sami vide kako (ne)funkcionira izvršna vlast u ZDK, da nabrojimo sve blamaže koje je priredila izvršna vlast u ZDK. Najbolja potvrda ovim tvrdnjama jeste press konferencija još aktuelne Vlade ZDK u kojoj su premijerka i ministri željeli da prezentiraju šta su uradili, međutim nisu kazali ništa konkretno šta je urađeno, osim projekata koje je prethodna Vlada ZDK pokrenula ili pripremila sve neophodne preduvjete za njihovo pokretanje – navode u saopćenju.

Dodaju da “istine radi, u prvim danima mandata uspjeli su izmijeniti Zakon o Vladi ZDK jer je trenutna vlada formirana na štetu Bošnjaka u ZDK, a izmjenama su kršenje zakona pokušali retroaktivno ozakoniti što će sigurno u bliskoj budućnosti biti predmet istraga i ozbiljnih političkih rasprava”.

Navedene izmjene, navode, ako ovakvo stanje ostane, otvaraju mogućnost formiranja jednonacionalne Vlade ZDK što, kako napominju, nije dobro.

– Proteklih 100 dana još aktuelne Vlade ZDK obilježila je međusobna borba sedam stranaka za podjelu izbornog plijena u čemu smo često svjedočili neslaganjima jer, očigledno je, apetiti su kod stranačkih lidera mnogo veći od onoga što je realno stanje. Ideološke razlike, kao i ranije stavove i principe, predstavnici sedam stranaka vrlo lahko su stavili po strani, ali ono što ih je spojilo-interes, oko toga se na dnevnoj bazi u ZDK stvaraju političke krize koje dovode do onemogućavanja funkcionisanja Vlade ZDK na način da se rješavaju problem građana i privrede što mora da bude nulti prioritet svake kantonalne vlade. Dokaz ovakvoj tvrdnji imamo na sjednici Vlade ZDK, zakazanoj dan poslije pokušaja prezentiranja rezultata Vlade u prvih 100 dana, koja je iz neobjašnjivih razloga otkazana. Otkazana je zbog još jednog u nizu neslaganja interesne koalicije oko raspodjele političkog plijena koji je, nažalost, jedino u čemu su istrajni i oko čega imaju tvrde stavove lideri sedmočlane interesne koalicije – ističu u saopćenju.

Dodaju kako KO SDA ZDK nije nijemi posmatrač dešavanja u ZDK.

– Radom našeg Kluba zastupnika SDA u Skupštini ZDK u proteklom periodu ukazivali smo na brojne anomalije u radu izvršne vlasti i sigurno je našim kvalitetnim djelovanjem spriječena veća politička katastrofa u ZDK koja se, nažalost, negativno odražava na kvalitetu života građana u ZDK.

Prvih 100 dana (ne)rada Vlade ZDK samo je dokaz naših tvrdnji s početka ove godine kada smo u nekoliko puta upozoravali da je interes jedino što spaja sedmočlanu koaliciju koja nema budućnosti – dodaju dalje u saopćenju.

Kažu i kako su “sada u potpunosti uvjereni u to da aktuelna Vlada ZDK, odnosno interesna koalicija, nema budućnost u ZDK”.

– Zbog svega (ne)urađenog od decembra do danas, jasno je da sedmočlana koalicija nije sposobna ništa značajno i konkretno uraditi za podizanje životnog standarda u Kantonu jer su to pokazali kroz nekoliko očitih primjera. Nova koalicija i izvršna vlast su nešto što se samo po sebi nameće ovih dana jer samo je to garant nastavka napretka ZDK, koji je važio za kičmu razvoja FBiH što svakako mora ostati i u budućem periodu uz novu i sposobniju izvršnu vlast – zaključuje se u saopćenju SDA ZDK.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79