SDP o pogibiji radnika u Sarajevu: Da li je profit važniji od života?

Da li je profit važniji od života radnika? – ovo pitanje nadležnim organima u Općini Ilidža Socijaldemokratska partija (SDP) postavlja godinama, saopćeno je iz ove političke stranke.
Kako su naveli, nažalost, odgovor nadležnih općinskih i kantonalnih službi je uvijek isti – procedure nisu poštovane. Tvrde da na tome uglavnom ostane ili se blago kazne, kako su istakli, neoliberalni robovlasnici – ukorom.

Tuga: Poznat identitet stradalih radnika na gradilištu u Sarajevu

“Zbog sve učestalijih nesreća i povodom pogibija građevinskih radnika rijetko se oglase i općinski organi i političke stranke – kao da je postalo prirodno da obespravljeni radnici ginu na poslu. Izjavama poput: ‘To je život i takve stvari se dešavaju’ i ‘Imamo dosta manji broj nesreća u odnosu na broj stanovnika u odnosu na druge zemlje’, skreće se pažnja s glavnog problema, a to je loša organizacija gradilišta, nepoštivanje propisa, neadekvatne kaznene mjere, nerad i nemar nadležnih inspekcijskih općinskih i kantonalnih organa”, napomenuli su iz SDP-a.

Za glavnog krivca smatraju isključivo lokalne samouprave na čijoj teritoriji se gradi ne poštujući elementarne standarde.

“Općinske i kantonalne inspekcije ne smiju više da se prepucavaju u vezi s tim ko je nadležan. Dok radnici ginu, nedopustivo je da se prenosi odgovornost s jednog organa na drugi. Ne može neko da tvrdi da ne zna šta mu se dešava na teritoriji općine, a istovremeno se hvaliti gdje god stigne da izgradnja cvjeta. Ogromna rupa na konkretnom gradilištu na kojem se desila pogibija radnika, već duži vremenski period je tema razgovora na Ilidži i od starta je bila problematična iz više razloga”, upozorili su.

U SDP-u se pitaju zašto se i bahatim investitorima dopušta da rade šta žele na Općini Ilidža?

Pozvali su na odgovornost, kako je saopćeno, prije svega ilidžansku vlast, nadležne inspekcije i službu koja je izdala građevinsku dozvolu u konkretnom slučaju ne zahtijevajući poštivanje standarda iz Zakona o zaštiti na radu.

“Također, tražimo da oni koji ne rade časno svoj posao budu smijenjeni, kao i da se rigorozno kazne. Porodicama poginulih izražavamo iskreno saučešće. Da se nikome više i nikada ne dogodi”, saopćeno je iz SDP-a.

Pogledajte dramatične scene na Stupu: Poginula dvojica radnika

Podsjećamo, na gradilištu u naselju Stup kod Ilidže jučer su poginula dva radnika, dok je jedan povrijeđen. Nedugo poslije nesreće uhapšeno je pet osoba. Nezvanično saznajemo da su uhapšene odgovorne osobe investitora i općinski inspektor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79