Sebija Izetbegović sve dogovorila sa banjalučkom kompanijom, a Alen Pilav morao potpisat ugovor

„Na sjednici privremenog Upravnog odbora, održanoj 25. januara 2024.godine data je saglasnost v.d. generalnom direktoru KCUS-a, prim.doc.dr.sci.med. Alenu Pilavu za potpisivanje ugovora o nabavci usluga za održavanje SAP licence sa firmom ‘Planet Soft’ d.o.o. Banja Luka, te je dana 1. februara 2024. godine potpisan predmetni ugovor“, stoji u dopisu KCUS-a poslanom Žurnalu.

Piše: Žana Karić Gauk

Bivša generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović potpuno je „svezala ruke“ novoj upravi najveće zdravstvene ustanove u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ugovor za održavanje SAP licence, praktično kontrolu kompletnog sistema, morala je ponuditi banjalučkom „Planet Softu“, na osnovu odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača koju je potpisala na dan smjene, 27. novembra. Vršilac dužnosti direktora Alen Pilav posao je ovjerio 1. februara.

Pisanje Žurnala u novom dopisu potvrdila je press služba KCUS-a:

„Na sjednici privremenog Upravnog odbora, održanoj 25. januara 2024.godine data je saglasnost v.d. generalnom direktoru KCUS-a, prim.doc.dr.sci.med. Alenu Pilavu za potpisivanje ugovora o nabavci usluga za održavanje SAP licence sa firmom ‘Planet Soft’ d.o.o. Banja Luka, te je dana 1. februara 2024. godine potpisan predmetni ugovor“, stoji u dopisu.

Iz KCUS-a su napomenuli da već tri godine nemaju redovno održavanje SAP licence. Na Žurnalovo pitanje da li će, zbog štetnosti ugovora, podnijeti krivičnu prijavu protiv Izetbegovićeve, odgovor nije stigao.

Nova uprava pisanja Žurnala potvrdila je i prije Nove godine. Za potpis Sebije Izetbegović pravnici koje smo konsultovali rekli su da – nije moralno, ali nije bilo ni nezakonito.

„Istina je da je 27. novembra, na dan smjene, dr Izetbegović potpisala odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, međutim, bez potpisa ugovora to firmu ‘Planet Soft’ ne uvodi u posao održavanja SAP licenci“, pisali su nam tada iz KCUS-a.

Ipak, članovi 70, 71. i 72. tenderskog zakona su jasni:

Koliko je loša situacija za novu upravu govori i priznanje da KCUS nema svoje SAP konsultante, nema nijednog uposlenika zaduženog za SAP kao i da je u potpunosti vezan za eksterne dobavljače.

„Osim toga, KCUS nema nijednog uposlenika za sigurnost računarskih mreža i kontrolu pristupa IS, pa je i tu u potpunosti vezan za eksterne dobavljače“, objasnili su.

Međutim, upravo to loše Pilav bi mogao da iskoristi za dobrobit ove zdravstvene ustanove.

„Kada potpiše ugovor, što je obavezan po Zakonu, za raskid istog može da pronađe dovoljno jak razlog. Takođe, kao prinuđen na potpis, zbog štetnog ugovora može da podnese krivičnu prijavu protiv prethodne uprave“, objasnili su Žurnalu pravnici.

Po preuzimanju dužnosti nova uprava, kako nam je rečeno, preduzela je hitne mjere zaštite sistema. Zamijenjeni su svi korisnički računi koji se koriste za pristup ključnoj opremi, a svi korisnički računi na firewall-u su onemogućeni.

„Prema ocjeni IKT službe, to onemogućava bilo kakav upad u informatičke sisteme KCUS-a. Zbog toga prethodna uprava nema mogućnost kontrole aktivnosti KCUS-a, kao ni retroaktivnog korigovanja sistema“, istakli su u KCUS-u.

POTPIS SA BOLOVANJA

Žurnal je 11. decembra upozorio javnost na djelovanje bivše direktorice Sebije Izetbegović. Iako joj je ljekar Đemil Omeragić naredio strogo mirovanje, led i obloge koje će, tokom bolovanja otvorenog 15. novembra, privijati na skočni zglob, to je nije spriječilo da na dan smjene požuri da potpiše spornu odluku.

„Pacijentica se javlja zbog bola i otoka desnog skočnog zgloba koji se javi nakon izlaska iz automobila, kada se podskliznula na mokroj podlozi. Inače unazad skoro dva mjeseca imala povredu istog sa zaliječenjem. Klinički hod hramajući bipedalni sa skiračenim korakom i osloncem na desno stopalo, vidan otok i palpatorna bolna osjetljivost dorsuma desnog stopala. Bez promjene kolorita kože, n.c. status uredan. Rtg ne pokaže sigurnih znakova koštane lezije”, naveo je Omeragić, prenijeli su mediji.

Po ovom osnovu na poslu u KCUS-u nije se ni pojavljivala. Ipak, njen potpis je autentičan. Cifra – 386.000 KM sa PDV-om. Komisija za javnu nabavku „pružanje usluga održavanja SAP licence za potrebe KCUS-a“ sve je pripremila četiri dana ranije, 23. novembra. Ponuđene cijene su nepromjenjive, piše u dokumentu, a KCUS će ugovorene obaveze plaćati odgođeno, po ispostavljenom računu u roku od 60 dana.

RETROAKTIVNO „PEGLANJE“ SISTEMA

Aneks 2 i 3 za pripremu ponude, koji su u posjedu Žurnala, otkrili su mnogo:

Zapravo, Izetbegovićeva je naumila da „Planet Softu“ KCUS retroaktivno plaća usluge održavanja, počev od 1. aprila 2021. godine. Ugovor će biti okončan sa 31. martom naredne godine. Dobro upućen izvor Žurnala naveo je da su u dokumentima pobrojani moduli koji se prate u „živom sistemu“ pa objasnio:

„Stara uprava i dalje želi imati pristup svim informacijama o poslovanju, eventualno retroaktivno korigovati sistem i pratiti tekuće aktivnosti.“

Zanimljivo, tendersku dokumentaciju preuzeli su i sarajevski i banjalučki „Prointer“, s kojim je njemački SAP prekinuo partnerski odnos zbog povezanosti sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Istu dokumentaciju, po kojoj je mogao da pripremi ponudu, preuzeo je i „BH Telecom“, partner SAP-a. Nova uprava na čelu sa Amelom Kovačevićem, koji je bio prijedlog NiP-a Elmedina Konakovića, nije odreagovala.

Smijenjena direktorica Sebija Izetbegović dala je otkaz na KCUS-u, a kao razlog je navela odlazak u prijevremenu penziju. Tražila je isplatu otpremnine. Dok je upravljala najvećom zdravstvenom ustanovom u FBiH oduzeto joj je akademsko zvanje magistra, a 27. novembra smijenjena je sa funkcije.

Vedran Jarić bio je jedini ponuđač, za Izetbegovićevu hitan i prihvatljiv. Inače, vlasnik „Planet Softa“, koji se na društvenim mrežama hvali ogromnim bogatstvom, izuzetno blisku poslovnu saradnju godinama je gradio sa Milanom Radovićem, nekadašnjim direktorom vlasti u RS bliske „Nove banke“ i dojučerašnjim potpredsjednikom SDS-a. Radović je opet, posredstvom zajedničke firme „Trust invest“, izdašnim građevinskim projektima u strogom centru Sarajeva bio povezan sa Malčom Rovčaninom, bliskom SDA strukturama…

Za reviziju finansijskih izvještaja KCUS-a Izetbegovićeva je do kraja birala „Grant Thronton“, firmu koja je u porodičnom vlasništvu bivšeg premijera RS Aleksandra Džombića. Tako je bilo i 10. avgusta ove godine, kada je potpisan ugovor vrijedan 11.700 KM.

Iako su se za ovaj posao godinama ranije uredno prijavljivale i druge revizorske kuće, o čemu je Žurnal pisao, Izetbegovićeva ih je odbacivala.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79