Secesionisti u RS-u pokušavaju preuzeti državnu imovinu

Secesionisti u RS-u pokušavaju preuzeti državnu imovinu


Potencijalni investitori bi trebali potražiti informiranog pravnog savjetnika za savjet o učincima odluka Ustavnog suda BiH iz jula 2024., koji je u dva važna slučaja presudio da entiteti nisu nadležni raspolagati državnom imovinom”

Američka ambasda u Bosni i Hercegovini poručila je danas da bi se investitori trebali zapitati gdje završava novac, posebno ukoliko ulažu u entitet RS.

“Izjava o investicijskoj klimi za BiH za 2024. poziva ih da provedu rigoroznu dubinsku analizu prije ulaganja u Bosnu i Hercegovinu. To uključuje izbjegavanje izlaganja američkim sankcijama i potvrđivanje prava vlasništva nad zemljom kako bi se izbjeglo upletanje u potencijalno nezakonit i/ili neustavan aranžman.

Ovo je posebno važno u Republici Srpskoj, gdje secesionistički postupci čelnika, nastojanja da se protuustavno preuzme kontrola nad državnom imovinom i neprovođenje odluka visokog predstavnika stvaraju pravne rizike koji dodatno kompliciraju poslovno okruženje”, naveli su.

Dalje ističu da bi potencijalni investitori prije investiranja trebali potražiti pravnog savjetnik.

“Potencijalni investitori bi trebali potražiti informiranog pravnog savjetnika za savjet o učincima odluka Ustavnog suda BiH iz jula 2024., koji je u dva važna slučaja presudio da entiteti nisu nadležni raspolagati državnom imovinom na bilo koji način, uključujući vlasništvo, zakup, koncesiju ili privremeno korištenje. Sud je također pojasnio da se svaka prenamjena državne imovine kvalificira kao raspolaganje, što je izričito zabranjeno”, poručuju iz Ambasade SAD.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija