Sigurnost u Bosni: Sklonište za strane dužnosnike osuđene za korupciju

U gradu Trebinju, pronašlo je utočište troje visokorangiranih slovačkih sigurnosnih dužnosnika, osuđenih na zatvorske kazne zbog korupcije. Jan Kalavsky, dugogodišnji član Nacionalne agencije za kriminalitet (NAKA), danas uživa u novom životu, vođenju biznisa iznajmljivanja bicikala te sigurnosti koju je pronašao u BiH.

Kalavsky, specijaliziran za rukovanje snajperom, osuđen je na sedam godina zatvora zbog curenja informacija iz službe. Umjesto izdržavanja kazne, odabrao je bijeg u Bosnu i Hercegovinu, gdje tvrdi da se osjeća sigurno i slobodno.

Osim Kalavskog, i druga dva slovačka dužnosnika, Marian Kučerka i Peter Gašparovič, pronašla su sklonište u BiH nakon osuđujućih presuda za korupciju. Svi su oni, unatoč naporima slovačkih vlasti, uspjeli izbjeći izručenje.

Reporteri Detektora i Međunarodnog centra za istraživačko novinarstvo (ICJK) otkrili su Kalavskog u Trebinju, gdje je mirno živio u kući s bazenom i pokrenuo posao iznajmljivanja električnih bicikala. Iako je na početku odbijao razgovarati o svojoj situaciji, Kalavsky je sredinom februara 2024. pristao na intervju nakon što je Detektor objavio istraživanje o njegovom i drugim slučajevima skrivanja slovačkih dužnosnika u BiH.

“Ovdje se osjećam dobro. Razmišljam o porodici, turizmu, i radu u poslu koji volim. Nema pritiska kao u Slovačkoj, a odlučio sam potražiti azil u Bosni i Hercegovini”, izjavio je Kalavsky tijekom intervjua za emisiju TV Justice.

Slovačke vlasti izdale su europski i međunarodni nalog za hapšenje Kalavskog, ali Bosna i Hercegovina odlučila je ne izručiti ga, a on je podnio zahtjev za azil prema domaćim zakonima.

Sudionici Detektora koji prate situaciju u Slovačkoj vjeruju da ovi bivši dužnosnici sada pomno prate izmjene Krivičnog zakona koje bi mogle umanjiti njihove kazne

. Iako su odluke i postupci domaćih vlasti izazvali ljutite reakcije u Slovačkoj, Kalavsky i njegovi sunarodnjaci uživaju u miru i sigurnosti koji su pronašli u Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79