Sin joj preminuo prije 18 godina, dobila rješenje da je upisan u birački spisak

Užičanka M.D.S. bila je šokirana kada od gradske uprave dobila rješenje o tome da je njen sin, koji je preminuo davne 2005. godine, ove godine upisan u birački spisak Užica.

Njen sin V. D. je preminuo 23 dana nakon rođenja, prije 18 godina. Prije nekoliko dana, kada je dobila rješenje da je, „po osnovu punoljetstva“, upisan u birački spisak, bila je emotivno i psihički slomljena, piše Danas.

„Početkom oktobra dobila sam to rješenje na kućnu adresu. Bio je to veliki šok. Morala sam da odem kod psihijatra koji mi je dao terapiju, ali i dalje se vrlo loše osjećam“, priča.

U kratkom razgovoru za Danas je navela da je „bila u gradskoj upravi Užica da traži izvod iz knjige umrlih, ali su joj rekli da ga nemaju“.

„Tražila sam izvod iz matične knjige rođenih i u njemu piše da je moje dijete preminulo 7. oktobra 2005. godine u Beogradu“, dodaje sagovornica Danasa.

Beba je rođena u užičkom porodilištu 14. septembra 2005. godine. Dva dana nakon toga, zbog teških i urođenih zdravstvenih problema, upućena je na liječenje u Beograd, gdje je kasnije preminula i gdje su kremirani posmrtni ostaci. U napomenama izvoda iz matične knjige rođenih, koji je majci, 6. oktobra ove godine, izdala Matična služba Grada Užica, u koji je Danas imao uvid, piše da je dijete, „prema izvodu umrlih Opštine Savski vijenac, broj 6235/05, umrlo 07. 10. 2005. godne u Beogradu“.

Osim ljekarske pomoći, ova Užičanka je zatražila pomoć od lokalnog Udruženja građana Sloga.

Gradska vlast je, ističe za Danas predsjednik tog udruženja Glišo Vidović, „imala uvid u to da je V. D. preminuo 2005. godine, jer je to navedno na dnu izvoda iz matične knjige rođenih“.

„U nastojanju da povećaju biračko tijelo, nadležni u gradskoj upravi ne vode računa da će time povrijediti najbliže članove porodice koji su svoje najmilije ispratili na onaj svijet“, naveo je Vidović.

U Gradskoj upravi tvrde da je cijeli slučaj posljedica „birokratskog propusta“. Dete je, kažu, preminulo na opštini Savski venac, a u knjigu umrlih nije upisano pod svojim imenom i prezmenom, već kao „muško dijete“. Na podsjećanje da je u izvodu iz matične knjige rođenih u Užicu upisano da je dijete priminulo 7. oktobra 2005. godine, objašnjavaju da „nisu imali izvod iz knjige umrilh, koji se može pribaviti samo u Opštini Savski vijenac“, navodi Danas.

„Dogodio se propust jer, prilikom upisa u birački spisak, nije uzeto u obzir to što je u izvodu iz matične knjige rođenih navedeno da je dijete preminulo. To je sada ispravljeno i ubuduće ćemo voditi računa da se takve stvari ne ponove“, poručuju iz gradske uprave.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79