Sindikat državnih službenika protiv VPT pravila: To je kršenje ljudskih prava!

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici donijela je odluku da se u FBiH od 20. decembra uvode se nove mjere protiv koronavirusa koje podrazumijevaju pravilo “vakcinisan-prebolio-testiran”.

To znači da će svi zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, morati imati ispunjen jedan od ova tri uvjeta pri dolasku na radno mjesto.

Mjere koje su na snazi mogu zaustaviti zarazu

Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH kazao je u izjavi za „Avaz“ da ovu odluku ne smatra ispravnom.

– To je narušavanje ljudskih prava. Ne možemo natjerati nikog da se vakciniše. Ne možemo ga natjerati da se testira, posebno ako on bude morao platiti taj test. Mislim da ove mjere koje su bile do sada, posebno za uposlenike u javnom sektoru i imali obavezu da drže distancu sa građanima koji dolaze kod njih i da nose maske, mogu zaustaviti bilo kakvu zarazu ili širenje – rekao je Kurtović.

Kontra mjera

Dodao je da je službenicima već naređeno da smanje kontakte sa strankama zbog epidemiološke situacije.

– Zamislite kada bi bila kontra mjera da svi građani koji dolaze u javne institucije da moraju biti vakcinisani ili testirani prilikom ulaska. Mi imamo od 70 do 80 posto uposlenika koji su vakcinisani, ali jedan dio uposlenika to ne želi i mi nemamo pravo da ih natjeramo na vakcinaciju – zaključio je Kurtović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79