Sindikati policijskih organa u BiH jednoglasno traže povećanje plata

Upozorili su Vijeće ministara da će biti odgovorni zbog nemogućnosti dolaska uposlenika na posao.

Savez sindikata policijskih organa u BiH koji predstavlja Graničnu policiju Bosne i Hercegovine, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državnu agenciju za istrage i zaštitu, na čelu sa Draganom Krvavcem, uputio je otvoreno pismo Vijeću ministara BiH za postupanje i visokom predstavniku u BiH, za pomoć kod nadležnih.

Povećanje osnovice plaća
Od Vijeća ministara traže da što u hitnijem roku, a najduže na sljedećoj sjednici koja je zakazana za 27. juni, poveća osnovicu plaća zaposlenicima u policijskim agencijama na državnom nivou na 630 KM.

Također, od Vijeća ministara se traži i da na istoj sjednici koriguje odluke o naknadi za topli obrok i prijevoz, na način da naknada za prijevoz bude najmanje u visini navedene osnovice.

Kako ističu iz Saveza sindikata, spomenute odluke donesene su u vrijeme kad je gorivo koštalo 1,61 KM i limit je trenutno 300 KM, dok je trenutna cijena goriva na pumpama 3,81 KM, odnosno tri puta viša.

Rub neimaštine, propadanja i srama
– Savez sindikata policijskih organa BiH, na osnovu jako velikog nezadovoljstva među zaposlenim u policijskim agencijama, te sve većim svakodnevnim napuštanjem službe, smatra da ste policijske agencije BiH doveli na rub neimaštine, propadanja i srama vašim stalnim neispunjavanjem zahtjeva sindikata i redovnim oglušavanjem na desetke opomena. Niste ni svjesni da ćete snositi odgovornost zbog same ugroženosti sigurnosti po Bosnu i Hercegovinu i urušavanje sistema državnih policijskih agencija – ističu iz Saveza sindikata.

Upozoravaju Vijeće ministara da će biti odgovorni zbog nemogućnosti dolaska uposlenika na posao, a sve, kako ističu, zbog niskih plaća koje su najmanje u BiH i nemogućnosti prehranjivanja njihovih porodica i ugrožavanja njihove egzistencije.

– Još jednom Vas pozivamo da ozbiljno i bez okolišanja postupite po ovim okolnostima i spriječite urušavanje države Bosne i Hercegovine – navodi se u pismu, koje potpisuje predsjednik Saveza sindikata Dragan Krvavac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79