SIPA blokirala bankovne račune u akciji “Index”

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pokrenula je akciju “Index” koja je rezultirala blokadom bankovnih računa pet osoba, na kojima se nalazilo više od 350.000 maraka. Ova akcija uslijedila je nakon hapšenja šest osoba te pretresa u pet gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine, zbog sumnje u nezakonito izdavanje univerzitetskih diploma.

Prema ranijim izvještajima, pripadnici SIPA-e proveli su akciju u kojoj su uhapsili šest osoba i izvršili pretrese u pet gradova u FBiH. Sumnja se da su ove osobe involvirane u nelegalnu praksu izdavanja univerzitetskih diploma.

U okviru akcije “Index” preduzete su mjere i radnje provjere bankovnih računa pet fizičkih lica. Transakcije na tim računima privremeno su obustavljene, a ukupni iznos blokiranog novca iznosi 345.850 KM i 3.365 eura.

Nakon završene kriminalističke obrade i ispitivanja, šest uhapšenih osoba danas je predato Tužilaštvu BiH.

Akcija “Index” obuhvatila je više fizičkih i pravnih lica te ove istražne aktivnosti imaju za cilj procesuiranje nezakonitosti povezanih s privatnim visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79