SIPA o akciji “Black Tie 2: Pomažu nam FBI, DEA i EUROPOL, na meti su osumnjičeni zbog pranja novca i prometa narkoticima

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Sarajeva, Zenice i Mostara započeli operativnu akciju pod nazivom “Black Tie 2” u sklopu koje se vrše pretresi na više lokacija.

Kako navode, meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih lica, a među privedenima su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona.

U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

Navedene aktivnosti provode se po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizovani kriminal” u vezi sa krivičnim djelima “Pranje novca”, “Neovlašteni promet opojnim drogama”, i “Primanje dara i drugih oblika koristi” i “Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja” propisana Krivičnim zakonom BiH.

Ističu da je akcija rezultat zajedničkog rada SIPA-e sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Obavještajno bezbjednosnom agencijom BiH a podršku na terenu pružaju Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK i HNK.

U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol.

Podsjetimo, akcija je usmjerena protiv saradnika narkokartela Tito i Dino. Dosad su privedeni sarajevski biznismen Goran Memija, šef Specijalne policijske jedinice FUP-a Mustafa Selmanović, v.d. direktora FUP-a Vahidin Munjić, i specijalci FUP-a Adin Ćatić, Senad Kadić, Emir Druškić, Ibro Miladin, Dražen Čobović, Dženis Kadrić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79