SIPA otkrila 16 osumnjičenih koji su oprali sedam miliona maraka

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) od početka 2020. godine nadležnim tužilaštvima u BiH podnijela je sedam izvještaja o počinjenim krivičnim djelima koji se odnose na pranje novca.

Kako nam je potvrdio portparol SIPA-e Luka Miladinović, tužilaštvima u BiH je dokumentovano postojanje osnova sumnje da je 16 fizičkih i šest pravnih lica počinilo krivična djela kojim su stekli imovinsku korist u ukupnom iznosu od blizu sedam miliona (6.808.131 KM), i na taj način pričinili materijalnu štetu u ukupnom iznosu od (5,7 miliona KM (5.704.645 KM) te izvršili pranje novca u ukupnom iznosu od 11 miliona KM (11.156.950 KM).

On navodi da su u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti kontinuirano poduzimali aktivnosti na prikupljanju obavještajnih podataka i informacija od obveznika među kojima su najznačajniji komercijalne banke.

– Navedenim aktivnostima su prikupljeni podaci i informacije u vezi različitih aktuelnih pojavnih oblika izvršenja krivičnih djela koja za posljedicu imaju sticanje protivparavne imovinske koristi, među kojima su i podaci u vezi krivičnih djela počinjenih u vezi nabavke i distribucije medicinskih sredstava i opreme u vezi sa pandemijom COVID-19 – kazao je Miladinović.

Pored navedenog, kako je naveo, SIPA nadležnim organima u BiH kontinuirano dostavlja prikupljene obavještajne podatke i informacije koje mogu biti od značaja za poduzimanje aktivnosti iz njihovog domena rada. U skladu s tim, SIPA je policijskim agencijama i poreskim organima u BiH od početka 2020. godine u 152 navrata, dostavila obavještajne podatke i informacije.

– Nadležni poreski organi su od početka 2020. godine, dostavljali povratne informacije kojim je SIPA obaviještena da su postupajući po dostavljenim obavještajnim podacima i informacijama, kod poreskih obveznika utvrdili dodatne poreske obaveze u ukupnom iznosu od 1.365.746 KM, odnosno da su nadležnim tužilaštvima podnijeli šest izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima te tri prekršajna naloga – naveo je Miladinović.

Kako ističe, na osnovu obavještajnih podataka i informacija koje je SIPA dostavila Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske u dalju nadležnost, podnijet je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu protiv jedne osobe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79