SIPA razbila lanac trgovine ljudima: U BiH je uhapšeno pet osoba, a u Hrvatskoj dvije

U BiH je uhapšeno pet osoba, a u Hrvatskoj dvije tokom akcije kodnog naziva “Fast” kojom je razbijen lanac trgovine ljudima.

Postupajući po nalogu tužioca Tužilaštva BiH inspektori SIPA-e, uz pomoć MUP-a KS, MUP-a RS, Službe za poslove sa strancima i OSA-e BiH, realizirali su operaciju i pretresli više objekata koje koriste osumnjičeni.

Aktivnosti su realizirane u saradnji sa USKOK-om i MUP-om Hrvatske, a usmjerene su na otkivanje ilegalnog krijumčarenja više desetina migranata, sa područja BiH prema Hrvatskoj i dalje prema drugim zemljama EU.

Osumnjičeni organizatori su državljani Afganistana, a istragom je utvrđeno da su djelujući kao organizirana skupina sa drugim osumnjičenim, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, organizirali, koordinirali i izvršili krijumčarenje više desetina ilegalnih migranata, uglavnom državljana Afganistana, koji su u BiH došli iz pravca Srbije, te su organizirano, preko riječne i kopnene granice, iz BiH krijumčareni u Hrvatsku piše Avaz.

Službenici Granične policije BiH svakodnevno izloženi opasnostima

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79