Sistematski pregled prosvjetnih radnika je obična formalnost: “Budući nastavnici jedna prolaze preglede”

epa08342845 An attending physician listens to the lungs of a patient who is recovering from ICU admission in the covid-19 patient nursing department of the HMC Westeinde hospital in The Hague, the Netherlands, 04 April 2020. EPA-EFE/REMKO DE WAAL EDITORIAL USE ONLY

Sistematski pregled prosvjetnih radnika je obična formalnost

Sumnjam da nam i djeca dobiju bolji tretman

U vrijeme kada se o psihičkom zdravlju priča više nego ikada prosvjetni radnici u Kantonu Sarajevu idu na redovne sistematske preglede. Međutim, u praksi se psihičkom, ali i fizičkom zdravlju pristupa kao i do sada, nikako. Pitanje je samo, do kada će se kod nas poslu, a posebno zdravlju pristupati ovako površno.

Jedna od sarajevskih učiteljica je u Facebook statusu opisala kako izgleda sistematski pregled za koji zdravstvene ustanove naplate značajna sredstva.

– Na obaveznom sistematskom pregledu, doživjela sam do sada nedoživljeno. Razmišljam danima kako će ove godine kod neuropsihijatra i psihologa biti možda ozbiljniji pristup i da će biti raznih pitanja zbog anksioznosti i strahova, bolesti zavisnosti, depresije, fobije, glavobolje, nesvjestice, nesanice, primjetnih tikova, povreda glave, vrtoglavica ili bolnih stanja, jer nemoguće je da nekog nešto od navedenog ne muči. Ali ne!!

Ne, ovaj put samo na “dobar dan” dobih da sam apsolutno i potpuno spremna, spremnija nego ikad da nastavim da radim u stresu i da sam radno sposobna. Prije sam isti nalaz na sličan način dobijala, ali eto znalo se i poneko pitanje provući.

Doktorica specijalista, čija je specijalizacija neprimjenjiva, dodala je tužno, da sam ja 40. koja joj je usla u office, a tek je bilo 10.30. FORMALNOST. POTPIŠI SE I IDI !! Poslije toga, redali su se pregledi, sa sličnom besmislenosti. Zar nikom nije stalo do nas ?, pita se učiteljica.

Ispod statusa su se redali komentari.

– Nikome nije stalo do nas i još smo mi koji inače radimo na sebi manji problem. Ja prošle godine na sistematskom odlučim reći da trenutno prolazim izazovnu fazu života da sam pod pritiskom, da sam pod stresom da počesto imam crne misli, ja tu malo dodatno iskatastrofiziram i žena mrtva hladna pogleda me preko naočara kaže da ja ne znam šta je stres i da je njen posao težak ali da se ne žali, napisa BO i posla napolje iz ordinacije, samo je jedan u nizu komentara, među kojima je i ovaj:

– Iako je izjava za ne vjerovati. Ali to je baš ono što rade. Ja sam planirala započeti temu, da vidim , radi učenika koji se šalju na preglede, koliko su spremni da se posvete.. No, sumnjam i djeca, da nam dobiju bolji tretman, zaključila je jedna prosvjetna radnica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79