Situacija je alarmantna: Ko je odgovoran zato što na KCUS-u nema citostatika?

Gotovo 40 onkoloških pacijenata dnevno na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu ne može primiti terapiju zbog nedostatka citostatika potrebnih za njihovo liječenje.

Nedostatak citostatika dugogodišnji je problem, ali se priča o tomu intenzivira tek s vremena na vrijeme, kada situacija eskalira. Tako se već od konca prošle godine onkološki pacijenti bore sa nedostatkom lijekova ključnih za njihovo liječenje. Na listama čekanja je više od 550 onkoloških pacijenata, pa lijek traže van granica BiH. Klinički centar upozorava, pacijenti negoduju, a nadležni Zavod se pokušava opravdati, javlja Federalna.

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu tvrde da je za nedostatak lijekova odgovoran Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH. Bez neophodne terapije, pacijentima nisu u mogućnosti pružiti adekvatan tretman.

“Uvijek se dešava da određeni broj citostatika nedostaje, citostatike može nabaviti isključivo Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije. Pogotovo za pacijente sa gastrointestinalnim tumorima – to je na dnevnoj bazi pogođenih 30 do 40 pacijenata koji zahtijevaju onkološku terapiju”, kaže Alen Džubur, šef Internističke discipline u KCUS-u.

Jedan od njih je i Damir Pašić. Kaže da više nema snage boriti se sa administrativnim preprekama jer mu je trenutno zdravstveno stanje samo po sebi dovoljno teško. Svaki dan mu je presudan jer predstavlja novu borbu za život, te apeluje da je krajnje vrijeme da nadležni ozbiljno shvate ovaj problem: “Javili su mi da nema i samo su mi kazali da probam da se snađem sam za lijek. Problem je u tome što se ovakve stvari ne smiju dešavati i to nije samo sada, to traje godinama, vjerovatno nekih deset ili više godina”.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH negiraju odgovornost. Tvrde da rade sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se ovaj problem otklonio. Problemi se javljaju u različitim fazama nabavke, a neki od ključnih razloga su nedostatak sredstava za kupovinu, nedovoljne zalihe lijekova i kašnjenje u dobijanju dozvola za uvoz.

Zavod tvrdi da preduzima sve, saglasno pozitivnim propisima, da osigura snabdijevanja zdravstvenih ustanova i pacijenata lijekovima koji se finasiraju sredstvima Federalnog fonda solidarnosti. Pacijentima poručuju: “Osigurana lica koja imaju saglasnost za liječenje lijekovima čija nabavka se finansira sredstvima Federalnog fonda solidarnosti, u slučajevima defekture lijekova, koji im se trebaju ordinirati, iste mogu nabaviti vlastitim sredstvima, a Federalni zavod će im utrošena sredstva refundirati u cijelosti, što redovno i čini”.

“Problem je u Zavodu za javno zdravstvo, Klinički centar i Opća bolnica podnese zahtjev koji lijekovi trebaju, u javnom zdravstvu navodno uvijek prebacuju lopticu i kažu da nemaju dovoljno sredstava, po meni je to laž”, navodi Pašić

U međuvremenu, u Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo napravili su i dnevnu onkološku bolnicu. Rade u više smjena kako bi onkološkim pacijentima pomogli.

“U potpunosti razumijemo strahove i poteškoće onkoloških pacijenata i njihovih porodica i molimo da se za sve nejasnoće i nedostatke citostatika obrate direktno Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH jer su oni jedina ustanova ovlaštena i nadležna za nabavku istih”, ističe Džubur.

U međuvremenu, saznajemo od Damira Pašića da su za njega i još nekoliko onkoloških sličnih pacijenata citostatici osigurani. Međutim, o količini lijeka i broju pacijenata kojim su osigurani zvaničnih informacija nema. I dalje postoji problem citostatika za gotovo 550 pacijenata. Situacija je alarmantna, a od nadležnog Zavoda se traži hitna reakcija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79