Sjednica CIK-a nije ni zakazana a danas ističe rok za utvrđivanje rezultata izbora, a

 

Danas ističe rok za utvrđivanje preliminarnih rezultata Općih izbora održanih 2. oktobra, a za Klix.ba je potvrđeno da sjednica Centralne izborne komisije BiH još nije zakazana.

Rok za utvrđivanje preliminarnih rezultata proteklih izbora ističe večeras u ponoć. Ukoliko se rok ne ispoštuje, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik čiji izbor za predsjednika Republike Srpske opozicione stranke iz tog bh. entieta zahtjevom za ponovno brojanje glasova pokušavaju osporavati, najavio je krivične prijave.

Dodik je na jučerašnjoj press konferenciji najavio da će pojedinačno protiv svakog člana CIK-a BiH podnijeti krivičnu prijavu ako preliminarni rezultati izbora ne budu objavljeni danas.

“Mi idemo da završimo u vremenskim rokovima koji su ispred nas, znači da što prije završimo, ali tačan rok vam ne mogu reći sad trenutno”, rekao je Adi Agić iz Glavnog centra za brojanje za BHT1.

Zakonom i provedbenim aktima predviđeno je da preliminarni rezultati moraju biti objavljeni 22. dan nakon održavanja izbora.

“Ako bude sjednica svi ćete biti obaviješteni, ali još uvijek nema najave”, kazala je za Klix.ba glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić, ističući da današnji dan traje do ponoći.

Dodik smatra da CIK namjerno “bježi od toga da proglasi preliminarne rezultate” te je naglasio kako je za njega kontrolno brojanje glasova udar na institucije RS-a.

Kazao je i da su u Bugarskoj izbori održani isti dan kada i u BiH, a da je u toj državi već formirana vlada. Nakon što budu objavljeni preliminarni rezultati, počinje teči rok za žalbe i prigovore, poslije čega bi CIK, 2. novembra trebalo da objavi i konačne izborne rezultate-

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79