Sjednica Parlamenta Bih u utorak: Bez tačaka o nedavnim odlukama NSRS-a

Sjednica Kolegija Parlamenta BiH zakazana je za utorak, ali bez tačaka koje se odnose na nedavne zahtjeve iz Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS).

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), Marinko Čavara, sazvao je 37. sjednicu Kolegija Predstavničkog doma PSBiH za utorak, 2. april, u 11:00 sati. Trenutno, međutim, na dnevni red nije uvrštena nijedna tačka koja bi bila povezana sa zahtjevima iz RS-a koji su nedavno izneseni u NSRS-u.

Na nedavnoj posebnoj sjednici NSRS-a, usvojen je Nacrt izbornog zakona, te su podržani zaključci kojima se traži povlačenje izmjena Izbornog zakona BiH koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt. Ukoliko se to ne dogodi, zatražena je reakcija državnog parlamenta ili će se slijediti blokada.

Milorad Dodik je iznio snažne pozive na “ugašenje OHR-a i protjerivanje stranaca iz Parlamenta BiH ili će RS povući svoje sudjelovanje u donošenju odluka”.

Iako su ovi pozivi izneseni, na sjednici Kolegija Parlamenta BiH za sada se ne raspravlja o tim zahtjevima. Umjesto toga, na dnevnom redu su pet drugih tačaka, uključujući usvajanje zapisnika prethodne sjednice i razmatranje izvještaja o pojavama diskriminacije u BiH za 2022. godinu.

Važno je napomenuti da se na sjednici Kolegija mogu predložiti dodatne tačke dnevnog reda. Postoji mogućnost da zastupnici iz RS-a iznesu prijedlog koji se tiče nedavnih odluka NSRS-a ili da zatraže sazivanje posebne ili hitne sjednice kako bi se raspravljalo o tim temama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79