Sjever Kosova i prijetnje otcjepljenja u BiH su glavni rizik za zapadni Balkan

Džejms Obrajan (James O'Brien), pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja, kazao je da postoji rizik na Balkanu da se “neke lokalne bitke pretvore u politički požar”.

Obrajan je rekao da zapadni Balkan pripada Evropi i “treba ići naprijed”.

– Primarni rizici su na sjevernom Kosovu i s prijetnjama otcjepljenja u Bosni i Hercegovini. Jedan korak koji smo poduzeli tokom prošle godine je da je NATO mnogo jači, i kao primarna snaga kao dio snaga UN-a, KFOR-a , na sjevernom Kosovu, ali i kao podrška EUFOR-u u Bosni i Hercegovini, i mislim da može zaustaviti male lokalne bande u izazivanju nasilja. Također sam ohrabren što postoji dobra suradnja sa srpskim vlastima, s kosovskim vlastima pokušati riješiti rizike od nasilja i pojačanih borbi na sjevernom Kosovu. I mislim da s tim imamo priliku za politički proces – to je dijalog, plan rasta, druge stvari za rješavanje uzroka nasilja – rekao je Obrajan.

Odgovorio je i na pitanje zašto je SAD podržao tranziciju Kosovskih sigurnosnih snaga na standarde NATO-a, te zašto je Prištini dopušteno nabaviti bespilotne letjelice, odgovorivši da je Rezolucija 1244 “uspostavila politički proces za raspravu o budućnosti Kosova”.

– Taj proces je tekao i rezultirao je nezavisnošću Kosova. Kosovo ima pravo braniti svoj teritorij. Ona to radi u procesu koji je transparentan i u bliskoj saradnji s međunarodnim partnerima kako bi osigurala svoju odbranu, ali bez prijetnje svojim susjedima. Mislim da je to, u cjelini, pomak prema stabilnosti u regiji i da nastavit ćemo pružati potporu iz SAD-a – naveo je.

Osvrnuo se Obrajan i na ćorsokak u kojem senašao dijalog Prištine i Beograda, nakon što je premijer Kosova Kurti odbio razgovarati sa predsjednikom Srbije Vučićem.

– Postoji oko 400 tih udruga općina diljem Evrope i mislimo da bi ovo bio jedan takav model. Dijalog je dio načina rješavanja zabrinutosti. EU je rekla da je cijena kretanja naprijed i za Srbiju i za Kosovo potpuna usklađenost s dijalogom.

Napomenuo bih da imamo i druge alate – uspostavu Plan rasta EU-a za zapadni Balkan pruža način da se proizvede činjenica saradnje u stvarima kao što su tranzit robe preko granica, saradnja u porezima, svim vrstama praktičnih pitanja koja bi trebala početi pokazivati ​​koristi za građane i pokazati dobrobit saradnje diljem regije – rekao je Obrajan.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79