Skandalozni pretresi u UKC Tuzla: Izuzeta dokumentacija zbog sumnjive nabavke aparata za zračenje

U okviru nastavka intenzivnih provjera i istražnih radnji, istražitelji Sektora kriminalističke policije MUP-a Tuzlanskog kantona, na prijedlog Tužilaštva TK i po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, obavili su seriju pretresa u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla i drugim lokacijama.

Cilj je bio izuzimanje dokumentacije i drugih dokaznih materijala vezanih za postupak nabavke opreme za liječenje onkoloških pacijenata na Klinici za onkologiju i radioterapiju.

Iz tuzlanskog Tužilaštva saopćeno je da su istražitelji izuzeli relevantnu materijalnu dokumentaciju i druge predmete, koji su ključni za razumijevanje cijelog procesa nabavke linearnog akceleratora, CT simulatora i ostale prateće opreme.

Ovi uređaji su esencijalni za pravilno funkcioniranje Klinike i liječenje pacijenata.

U saopćenju Tužilaštva TK stoji:

“Podsjećamo, ranije je Ured za razmatranje žalbi prihvatio žalbu određenih dobavljača da se u tenderskoj specifikaciji za uređaje, onako kako su postavljeni, onemogućava konkurencija, odnosno da su parametri koji su postavljeni za CT simulator i linearni akcelerator takvi da ponudu zadovoljavaju samo po jedan ponuđač.”

Tužilaštvo TK naglasilo je da se radi o ključnom koraku u provjerama i istražnim radnjama koji:

“Radi se o nastavku intenzivnih provjera i istražnih radnji kojima se utvrđuje da li se tako pogoduje nekome od dobavljača. Tužilaštvo će u daljem radu na predmetu obaviti potrebna vještačenja, saslušati određeni broj osoba u svojstvu svjedoka i poduzeti druge potrebne istražne radnje”,  naveli su iz Tužilaštva TK.

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79