Skandalozno i nevjerovatno: Hercegovina gori, pomoć iz zraka ne pristiže

U južnom dijelu države temperaturni rekordi. Živa na termometru kretala se oko 40. podioka na skali. U Mostaru i okolini i više. Nažalost, ovakvo vrijeme pogoduje i požarima, koji su već danima aktivni na nekoliko lokacija u Hercegovini. Iako je više puta tražena, izostala je pomoć iz zraka.

Mostar, Jablanica, Stolac, Široki Brijeg, Čapljina… Hercegovina se danima bori sa vatrenim stihijama. Grčevito. Jer, specijaliziranih letjelica za gašenje požara, poznato je, nema. Nedostaje i vatrogasaca. A, oprema koju koriste, većinom je zastarjela.

“Požar se približava kućama. Zatražili smo čak i pomoć kanadera, ako uspijemo dobiti, iz Hrvatske. A pored toga imamo i požar iznad Širokog Brijega. Tu smo zatražili pomoć helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, govori Mladen Bošnjak iz Civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona.

“Katastrofa! Katastrofa! Nismo mogli ovamo proći autima, ne daju. Pomažemo koliko možemo gasiti. Ovdje jedino može helikopter. Ništa drugo!”, kaže Milenka Buntić, stanovnica Bogodola kod Mostara.

A, upravo zbog nepristupačnog terena i teške situacije, Federalna uprava civilne zaštite uputila je Ministarstvu sigurnosti BiH zahtjev za međunarodnu pomoć za gašenje požara iz zraka. I to, angažiranjem kanadera, air-traktora i helikoptera drugih država. Akciju državnog ministarstva jučer je zatražilo i Predsjedništvo. Tačnije – dva od tri člana. Stoga danas iz nadležnog ministarstva konkretan potez. Traže od Vijeća ministara BiH odluku kojom se traži međunarodna pomoć u zaštiti i spašavanju u gašenju požara.

“Posebno ističemo da su posade helikopterskog skvadrona Oružanih snaga Bosne i Hercegovine spremne za intervenciju sa kompletnom neophodnom opremom, ali zbog činjenice da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije odobrilo tu aktivnost, nisu u mogućnosti da intervenišu na području ugroženih hercegovačkih općina”, navedeno je, uz ostalo, u reagovanju Ministarstva sigurnosti BiH.

I dok volja jednog člana Predsjedništva, Milorada Dodika, odlučuje o sudbinama ljudi i prirodnih dobara, situacija je sve teža. Podsjećamo, na području općine Jablanica proglašeno je stanje prirodne nesreće. A, tamošnji načelnik podnio je i krivičnu prijavu protiv Dodika.

„Ono što je bio okidač da se ovakvo nešto uradi je to što zahtjevi za gašenje požara na području Hercegovine, u više općina, Dodik se oglušio. U skladu sa članom 220 KZ BiH napravljena je krivična prijava i podnesena Tužilaštvu BiH“, kaže Damir Šabanović, načelnik Jablanice.

Dok se reakcije nadležnih čekaju, požari ne jenjavaju. Aktivni su i kod Stoca i Čapljine. Dio požarišta je nepristupačan, značajna površina je i na miniranom području te je onemogućeno njegovo gašenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79