Skandalozno: Na društvenim mrežama prijete novim ratom zbog rušenja crkve u dvorištu nane Fate

Uklanjanje ili rušenje nelegalno izgrađene crkve u Konjević Polju na zemlji nane Fate Orlović izazvalo je brojne reakcije. Iako je riječ o pravosnažnoj presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, a svi rokovi već odavno prošli za njeno uklanjanje, za neke je ovo bila najava novih ratova, a za neke datum koji treba proglasiti danom sjećanja.

I tokom samog rušenje crkve koje je trajalo od ranih jutarnjih sati do 12 sati kada je srušen i crkveni toranj (zvonik) upućivane su brojne prijetnje Bošnjacima novih ratovima i prolijevanjem krvi. Iz gnusne psovke proklinjali su bošnjački narod i islam i vjerske simbole.

I neki poznatiji pripadnici političkog života Srba nisu propustili priliku i oglasili se se povodom rušenje crkve.

Milan Tegeltija, nekadašnji predsjednik VSTV-a a zatim savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika napisao je na Twitteru:

“Srbi lakše praštaju pokolje nego bogomolje. To što je zakonito, to baš ništa neće značiti, ova slika ostaće u kolektivnom pamćenju naroda i nema te presude i prava koje će je moći opravdati. A sad vi koji aplaudirate, nastavite da se radujete onom što je danas iznova posijano”, naveo je Tegeltija.

Nekadašnji izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajko Vasić, poznat po svojim huškačkim stavovima, napisao je još goru poruku:

“U budućem ratu će zbog ovoga mnogo nedužnih života da ode”, dijeleći sliku srušene crkve.

Na objave Vasića i Tegeltije reagirao je i direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić.

“Za manje se u ovoj zemlji zna ‘formirati predmet’. Ali moraš da budeš musliman”, napisao je Suljagić.

Zvizdić: 5. juni proglasiti danom sjećanja na uspješnu borbu nane Fate Orlović

Denis Zvizdić, član Kolegija PD PS BiH oglasio se na Twitteru s prijedlogom da institucija na svim nivoima od općine do države u kalendaru obilježavanja značajnih datuma i događaja uvrste 5. juni kao “dan sjećanja na uspješnju borbu za pravdu i istinu nane Fate Orlović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79