Skuplja voda za građane Mostara: Zdravstveni rizici azbestnih cijevi iznova zanemareni

Skuplja voda za građane Mostara: Zdravstveni rizici azbestnih cijevi iznova zanemareni


Građani Mostara suočavaju se s tihim zdravstvenim prijetnjama koje proizlaze iz azbestnih cijevi kroz koje se doprema voda za piće.

A odluka Gradskog vijeća da građani plaćaju devet posto više za vodu ne bi bila toliko sporna da se istovremeno ne susrećemo s ozbiljnim problemima kvalitete vode i starenja infrastrukture. Azbestne cijevi kroz koje se voda doprema stanovnicima, u svjetlu sve šireg saznanja o potencijalnoj kancerogenosti azbesta, postaju sve zabrinjavajuće.

Nazif Derviškadić, gradski vijećnik i šef infektivnog odjela Kantonalne bolnice Dr. Safer Mujić, javno je upozorio na ozbiljne zdravstvene rizike koje azbestne cijevi predstavljaju. Prema Derviškadiću, protok vode kroz azbestne cijevi rezultira postupnim otpuštanjem čestica azbesta u vodu, koje građani svakodnevno konzumiraju. Takav nemar u vodovodnom sistemu može imati dugoročne posljedice po zdravlje stanovništva.

Uprkos alarmantnim upozorenjima, direktor mostarskog Vodovoda, Anton Vidačak, tvrdi da azbest kao materijal nije kancerogen.

Iako Vidačak priznaje da azbestcementne cijevi treba mijenjati iz tehničkih razloga, njegove tvrdnje da cijevi nisu štetne za zdravlje i da nema potrebe za panikom.

Dok gradonačelnik Mario Kordić govori o obnovi infrastrukture i koristi međunarodnih projekata za financiranje ovih napora, stvarnost je da azbestne cijevi ostaju integralni dio vodovodnog sistema. S obzirom na visoke troškove zamjene, mnogi tvrde da su odluke o povećanju cijena vodosnabdijevanja donešene na štetu građana, čime se ignorira ključni aspekt: kvaliteta i sigurnost vode koju svakodnevno konzumiraju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija