Slijedi novo suđenje: Amelu Sejfoviću ukinuta presuda za bijeg iz KPZ Sarajevo

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Amel Sejfović osuđen na 10 godina zatvora zbog bijega iz KPZ Sarajevo.

“Presuda od 16. augusta 2020. godine koja se odnosila na Amela Sejfovića i njegove pomagače u zločinu je vraćena Kantonalnom sudu Sarajevo na ponovno suđenje”, potvrdili su iz Odjela za odnose sa javnošću Vrhovnog suda FBIH za Klix.ba.

Podsjetimo, Sejfović, koji je osmislio plan bjekstva iz KPZ-a Sarajevo i davao upute saučesnicima, uhapšen je 11. septembra 2020. godine na lokalitetu između Visokog i Kiseljaka.

Dževad Hazić, koji se teretio za organizirani kriminal u vezi s omogućavanjem bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i za nedozvoljeno držanje oružja, osuđen je na sedam godina zatvora.

Amir Ibrahimi, koji je pomogao Amelu Sejfoviću prilikom bjekstva, osuđen je na pet godina zatvora.

Članovi grupe su sve vrijeme komunicirali šifrirano putem mobitela i dogovarali detalje bijega.

Tražili su stan u kojem se nakon bijega Amel Sejfović trebao kriti, utvrđivali rute kretanja motora i automobila nakon bijega iz KPZ-a. Nabavili su automatsku pušku kalašnjikov koja je pronađena prilikom uviđaja u Tušnjićima.

Nabavili su pištolj koji je upakovan u paket i pričvršćen konopcem spušten preko otvorene kupole na krovu KPZ-a u teretanu, a zatim predat medicinskom tehničaru Igoru Milošu koji se tereti da je pištolj čuvao i držao u ambulanti, a potom ga predao Sejfoviću kada je on to od njega zatražio.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79