Slovenačka kompanija otpušta čak 170 radnika jer se cijeli pogon seli u BiH

 

Kompanija Mahle iz Šempetra, koja zapošljava 1.800 ljudi, otpustiće radnike zbog preseljenja proizvodnog programa startera u Bosnu i Hercegovinu.

U 2024. godini ukida se 170 radnih mjesta, potvrdili su za portal “24ur.com” u šempeterskoj kompaniji.

“Kako bi osigurao dalji rast automobilske industrije i zaštitio buduću konkurentnost, Mahle jača svoje proizvodne kapacitete u Šempetru kod Gorice. No, kako bi se postigao taj cilj, kompanija mora optimizovati proizvodne kapacitete”, objasnili su.

Proizvodni program startera koji se proizvode za pokretanje svih vrsta motora s unutarnjim izgaranjem bit će preseljen iz Šempetra pri Gorici u novu fabriku u Aleksandrovcu u Republici Srpskoj. Selidba je već počela, prenose Nezavisne.

Nakon početnih prilagodbi radnih mjesta koje su već provedene, daljih 170 radnih mjesta povezanih s proizvodnjom biće ukinuto 2024. godine, dodali su iz nekadašnje Letrike, koju je 2014. godine preuzeo njemački Mahle.

Nedavno je građevinska kompanija Baupartner Lukavac saopštila da je završila izgradnju fabrike MAHLЕ Еlectric Drives Bosnia. Fabrika se prostire na 30.908 kvadratnih metara unutrašnjeg prostora i 37.600 kvadratnih metara vanjskog prostora.

Podsjećamo, MAHLЕ Еlectric Drives Bosnia potpisao je ugovor s Baupartnerom o izgradnji fabrike u novembru 2022. godine. MAHLЕ Еlectric Drives Bosnia ulaže 20 miliona evra u fabriku, navodi se u ranijem saopštenju opštine Laktaši. Očekuje se da će fabrika zapošljavati oko 900 radnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79