Slovenija zabranila prolazak teretnih vozila iz Italije

Zbog epidemije koronavirusa Slovenija od danas a primjenjuje uredbu o zabrani ulaza teretnih vozila iz Italije, a zabrana se odnosi samo na ona teretna vozila kojima ciljna destinacija nije u Sloveniji nego nju prelaze u tranzitu.

Kako prenose slovenski mediji, donesena je zbog toga što restrikcije na ulazu kamiona iz Italije, zbog opsežne epidemije virusa koja vlada u toj državi, već primjenjuju Mađarska, Hrvatska i Srbija.

Janša je o problemu gužvi na granicama već razgovarao s Plenkovićem

Aktualni premijer na odlasku Marjan Šarec kazao je jučer da će slovenska policija od danas zaustavljati i vraćati kamiona iz Italije već na granici i vraćati ih natrag, kako se u Sloveniji ne bi stvorio džep u kojemu bi ostalo blokirano mnogo vozila i vozača u tranzitu, što bi, kako je istaknuo, Sloveniji stvorilo mnoge sanitarne i druge probleme.

Janez Janša, koji će premijersku dužnost preuzeti večeras ili najkasnije sutra, izjavio je u četvrtak da je o problemu velikih gužvi na slovensko-hrvatskim graničnim prijelazima, zbog teretnih vozila u tranzitu, već telefonom govorio s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem i da mu je pojašnjeno kako se kontrole vozila vrše jer je odluku o zabrani ulaska u zemlju već prije donijela Srbija.

Na graničnim prijelazima i danas gužve

Iako je kamionima u tranzitu, koji su blokirani u Sloveniji, dopušteno da napuste zemlju “najbližom rutom” i danas na graničnim prijelazima na ulazak u Hrvatsku na Bregani, ali i drugim prijelazima, nastaju kolone vozila, pa čekaju i oni koji nisu bili u Italiji, tvrde slovenski mediji.

Obustavljen i željeznički promet iz Italije

Tako se, primjerice, na prijelazu Bregana/Obrežje na prelazak čeka i više od deset sati, a uz prijelaz je još uvijek parkirano mnogo kamiona koji su došli iz Italije i ne mogu dalje.
Uredbom slovenskog ministra za zdravstvo Aleša Šabedera od sinoć u 22 sata obustavljen je, zbog pandemije koronavirusa, i sav željeznički putnički promet iz Italije, a obustavljen je i međunarodni promet autobusa iz tog pravca i u Italiju, kako redovni linijski tako i povremeni prijevoz.

U Sloveniji je, po jučerašnjim podacima, bilo već 96 potvrđenih slučajeva koronavirusa, no jutros mediji navode da je neslužbeno taj broj već prešao sto.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79