Složni mještani Pokoja u Bihaću: Udružili snage i grade novu kuću komšiji

Građani Bihaća su bezbroj puta do sada dokazali svoju humanost na djelu i spremnost da pomognu onima u nevolji. Ovaj put mještani naselja Pokoj ujedinili su se u još jednoj humanitarnoj akciji – zajedničkim snagama grade kuću svom komšiji Muharemu Halavaću.

Težak život
Nova kuća gradi se na mjestu stare, u kojoj je Muharem i rođen.

Halavać je iz Bihaća s majkom otišao u Sjevernu Makedoniju još kao dvogodišnjak, nakon razvoda njegovih roditelja. U rodno mjesto vratio se tek nakon punoljetstva. Mještani za njega kažu da je imao težak život, posebno posljednjih osam godina koje je proveo u neuvjetnim prostorijama, bez struje i vode.

Njegove komšije su se, tražeći najbolje rješenje, za pomoć obratile nadležnima u Mjesnoj zajednici.

– Nisam mogla više gledati kako se pati. Kroz prozor je ulazio u kuću. Nema vode, struje. To je žalosno, a mi kao komšiluk treba da izađemo ususret – kazala je za RTVUSK Esma Halavać.

Ideju za izgradnju Muharemovog novog doma podržala je većina mještana. Njegova ruševna kuća ubrzo je uklonjena, teren je očišćen i sazidani su temelji. Ovih dana započeli su konkretniji radovi i nova kuća dobiva svoje konture.

Sve to izazvalo je buru emocija kod Muharema, koji je zahvalio svima koji su mu pomogli.

Unutrašnji radovi
– Imamo novac da kuću stavimo pod krov. Potom slijede unutrašnji radovi koji su vrlo skupi, posebno nakon enormnog rasta cijena. Ali nadam se da će Muharem za dva do tri mjeseca ući u svoju novu kuću.

Iz “Pomozi.ba” su obećali da će platiti priključak struje – rekao je Amir Korčić, predsjednik MZ Pokoj.

Obrok od “Pomozi.ba”
Muharem je radni vijek proveo u bihaćkoj “Žitopreradi”, a za odlazak u penziju nema dovoljno godina starosti i staža. Godine provedene u neuvjetnoj kući ostavile su traga na njegovom zdravlju, pa više nije sposoban za rad.

Teške dane olakšavaju mu komšije i prijatelji kojima povremeno priskoči u pomoć u sitnijim poslovima. Također, omogućili su mu da iz lokalne pekare može uzeti bilo koji proizvod, a topli obrok odnedavno mu stiže od “Pomozi.ba”.

Nermin Kantarević dio je ekipe koja gradi punom parom, a prije dvije godine na isti način je izgrađena kuća za njegovu porodicu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79