Slučaj Nidžare Ahmetašević: Odbor za žalbe javnosti ocijenio da su policajci teže povrijedili službenu dužnost

Odbor za žalbe javnosti nije prihvatio izvještaj Odjela unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo koji se tiče istrage protiv dvojice policajaca koji su početkom marta uhapsili novinarku i aktivisticu Nidžaru Ahmetašević.

Ovu informaciju za Faktor potvrdio je Esad Solak, predsjednik Odbora za žalbe javnosti.

– Odbor je na 4. redovnoj sjednici imao tačku dnevnog reda koja se tiče izvještaja o unutrašnjoj kontroli Odjela unutrašnje kontrole o sprovedenoj istrazi prema žalbi Nidžare Ahmetašević na postupanje policijskih službenika Treće Policijske uprave MUP-a KS. O izvještaju koji su sačinili inspektori iz Odjela za unutrašnju kontrolu Uprave policije MUP-a KS, nakon analize kompletnog izvještaja i činjenica koje su oni utvrdili u samom izvještaju, Odbor je zauzeo stav da nije prihvatio navedeni izvještaj i izvještaj je ponovo vratio Odjeljenju unutrašnje kontrole na postupanje – kazao je.

Dodao je da su inspektori Odjela unutrašnje kontrole u izvještaju naveli da je žalba Ahmetašević osnovana, ali su predložili da se policajci sankcionišu za lakšu povredu službene dužnosti.

– Oni su utvrdili da je ponašanje policajaca bilo u suprotnosti sa procedurama propisanim u Ministarstvu i da postoje osnovi sumnje da su počinili lakšu povredu službene dužnosti. To je povreda koja je opisana kao nekorektno i nepristojno ponašanje prema kolegama, zaposlenicima, pripadnicima drugih organa ili građana. Unutrašnja istraga zaključuje da je osnovana žalba Ahmetašević. Odbor je primjenom Poslovnika i zakonskih odredbi Zakona o unutrašnjim poslovima KS to sagledao i smatra da ovaj dio izvještaja koji se odnosi na lakšu povredu službene dužnost ne može proći. Odbor smatra da je učinjena teža povreda službene dužnosti i jednoglasna odluka je da se se vrati taj dio izvještaja.

Solak je objasnio kako se Odbor nije složio s tim dijelom izvještaja jer zbog samih postupaka policajaca i svih aktivnosti koje su tome prethodile, kao i onoga što je kasnije bilo, uključujući objave na društvenim mrežama i u elektronskim medijima, smatraju da je to teža, a ne lakša povreda službene dužnosti.

Prema Solakovim riječima, Odbor je prihvatio dio izvještaja Odjela unutrašnje kontorole o navodima koji se tiču žalbe Ahmetašević u vezi s postupanjem službenika unutar same prostorije za zadržavanje u Trećoj PU.

– Odbor je prihvatio izvještaj unutrašnje kontorle u tom dijelu jer tu nije bilo dovoljno dokaza. S obzirom na to da procedure koje su propisane Zakonom o kaznenom postupku FBiH i Upustvom o postupanju sa osobama lišenim slobode u Upravi policije MUP-a KS predviđaju da se lice prilikom prijema mora obavezno pregledati u kompletnosti kako bi se utvrdilo da li eventualno ima nekih povreda ili predmeta koji nisu dozvoljeni prilikom boravka u prostorijama za zadržavanje – istakao je Solak.

Ovaj slučaj podigao je veliku buru u javnosti, nakon što je Ahmetašević privedena jer je narušila javni red i mir, a zatim prema zvaničnim informacijama iz policije, nastavila sa činjenjem prekršaja, ignorišući upozorenje policajaca.

Njoj je zbog toga uručen prekršajni nalog od 501 KM, za koji je tražila sudsko odlučivanje. Kada su u pitanju policajci koji su priveli Ahmetašević, oni nisu suspendovani jer za to nema zakonskog osnova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79