Slučaj smrti bebe u Zenici: Potvrđena optužnica protiv doktora Jasmina Hodžića

Općinski sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv doktora Jasmina Hodžića (SBB) zbog krivičnog djela nesavjesno liječenje, a optužnicom se tereti da je primjenom neprikladnog načina i sredstva liječenja prouzrokovao pogoršanje zdravstvenog stanja neke osobe.

Detalji iz optužnice protiv ginekologa Jasmina Hodžića: Odbijao carski rez, porađao neprimjerenom fizičkom silom…

Prema optužnici trudnica P. E. je primjena u ambulantu Odjela za trudnice i porode u 40+6 sedmici trudnoće sa zdravim plodom bez registrovanih anomalija u trudnoći koje bi mogle imati utjecaja na smrtni ishod. Uvidom u CTG nalaz od 16:05 vidljivo je bilo da plod ima usporen srčani ritam od 90 do 110 otkucaja u minuti što je predstavljalo riziko-faktor i indikaciju za opreznije postupanje i intenzivniji nadzor stanja ploda u toku prvog porođajnog doba.

Hodžić je potom dao upute da se trudnica premjesti u predrađaonu, a za vrijeme poroda druge trudnice, koji je okončan u 18:07, nakon što je trudnica E. glasno dozivala iz predrađaone, naložio je medicinskoj sestri I. L. da je pregleda nakon čega je akušerki H. N. kazala da je trudnica E. otvorena 9,5 centimetara. Hodžić potom izdaje uputu da se E. odmah premjesti u rađaonu što su sestre I. L. i K. K. uradile u 18:40 sati gdje je priključena na CTG koji je ukazao na patološki usporen srčani ritam ploda do 75 otkucaja u minuti, dok je u pogledu kontrakcija maternice na CTG zapisu bila ravna crta što znači da nije bila postavljena kalota na stomak trudnice.

U optužnici se nadalje navodi da je akušerka N. u 18,45 sati pozvala doktora, koji je, nakon što je pristupio u rađaonu i nakon uvida u takav CTG nalaz, nastavio s prirodnim tokom poroda, tako što je prokinuo vodenjak trudnici, a koje prokinuće je učinjeno sa zakašnjenjem, kada je plodna voda već bila zelene boje te pokušavao ubrzati istiskivanje ploda na način da je primijenio manuelni fundalni pritisak, koji se po pravilima struke vrši pritiskom jedne ili obje šake porodničara stisnute u pesnicu,umjerenim pritiskom koji se dozira iz podlaktice akušera i samo u fazi kontrakcija, pri čemu je zahtijevao od trudnice i da sama tiska, a sve u cilju istiskivanja ploda, koji pritisak je izvršio na vrh stomaka trudnice, u dijelu ispod rebara.

“…kada se ta metoda nije pokazala uspješnom, zahtijevao od trudnice da se okrene na lijevu stranu kako bi poboljšao intenzitet kontrakcija, a nakon toga je vratio u ležeći položaj na leđima, te ponovo izvršio pritisak rukama u predjelu stomaka trudnice, iako je morao biti svjestan da je zbog patološkog nalaza CTG zapisa otkucaja srca ploda bilo potrebno hitno obaviti carski rez, kao metodu poroda, te morao znati da manuelni fundalni pritisak na stomak trudnice, kao sredstvo liječenja u cilju istiskivanja ploda je dozvoljen samo u fazi prirodne kontrakcije i da na suprotan način može ugroziti zdravlje ploda, pa je uprkos tome olako držeći da do toga neće doći, bez da se prethodno sa sigurnošću uvjerio u postojanje prirodnih kontrakcija, isti poduzeo, uz upotrebu neprimjerene fizičke sile, na koji način je kod ploda prouzrokovao povrede u vidu prijeloma lijeve tjemene kosti na 1 cm od spoja sa sljepoočnom kosti, lučnog oblika dužine oko 4 cm, te posljedični krvni podliv potiljačno u stražnjoj i bočnim lobanjskim jamama kao i posljedično krvarenje u moždane komore ploda, a posebno nagnječina moždanog tkiva na prostoru veličine 2×2 cm koja bi poziciono odgovarala mjestu prijeloma lijeve tjemene kosti, koje povrede su nastupile istovremeno s nastupanjem smrti ploda i koje su utjecale na nastajanje smrtne posljedice kod ploda…”, navodi se u optužnici protiv Hodžića.

Smrt ploda je nastupila u vremenskom periodu od 18:55 do 19:05 kada je porod dovršen mrtvorođenjem nakon čega je došlo do ugrožavanja psihičkog zdravlja trudnice P. E.

Iz Kantonalnog tužilaštva ZDK naglašavaju da osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela se smatraju nevinim sve dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi krivnja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79