Službenici UIO oduzeli optičke nišane, tlakomjere, mobilne telefone u vrijednosti skoro 300.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) su na području Regionalnog centra Tuzla oduzeli veću količinu razne robe – optički nišani, tlakomjeri, mobilni telefoni, čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na 298.500 KM.

Izvršena je i provjera i kontrola prometa i porijekla roba na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju pravnog lica sa područja RC Tuzla. Tom prilikom pronađena je veća količina robe stranog porijekla – optički nišani, tlakomjeri, slušni aparati, za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija te je ista oduzeta.

Provedene su potrebne radnje i aktivnosti na suzbijanju nezakonitosti iz nadležnosti UIO i oduzeti predmeti od pravnog lica sa područja RC Tuzla. I u tom slučaju se radilo o većoj količini robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija – mobilni telefoni iPhone 14, iPhone 13, Samsung.

Ukupna vrijednost oduzete robe u operativnim aktivnostima Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, iznosi 298.500 KM, dok su za utvrđene nezakonitosti iz Zakona o carinskim prekršajima BiH, pravnim i odgovornim licima izdati prekršajni nalozi i izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 21.000 KM.

U toku poduzimanja mjera, korištena je specijalizirana oprema, donirana od strane Američke ambasade putem programa EXBS i UNODC-a.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, saopćeno je iz UIO BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79