Smanjio se broj ukradenih automobila nakon likvidacije policajaca

Nakon ubojstva dvojice policajaca u Sarajevu, broj ukradenih automobila se značajno smanjuje – podaci su sarajevske policije.
U novembru 2018. je ukradeno 21 motorno vozilo manje u odnosu na isti mjesec 2017., dok je za tri mjeseca, od novembra do 31. januara ukraden 51 automobil. 26. oktobra 2018. godine desio se kobni obračun automafije i policije u kom su dvojica policijskih službenika tijekom redovnog patroliranja izgubili živote.
Nakon toga broj krađa automobila u Sarajevu značajno se smanjuje. Stručnjaci iz oblasti kriminalistike – razloge vide u pojačanim kontrolama policije i intenzivnoj potrazi za ubojicama. Kažu, automafija bar na kratko odlučila je “povući ručnu”. Svi pred sudom “Akcija koja je provedena je dovela do toga da jednostavno i oni koji su bili neozbiljni i oni koji su bili ozbiljni su privedeni sudu pravde i sada je nepopularno baviti se tom vrstom kriminala”, smatra Jasmin Ahić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, piše N1.
Tome svjedoči i statistika. U posljednjim mjesecima prošle i u prvom mjesecu ove godine brojke pokazuju: podneseno je 30 izvještaja o počinjenom kaznenom djelu, u 22 slučaja su u pitanju povratnici. Meta automafije su pretežno skupocjena vozila. Policija građanima savjetuje pojačan oprez, ali i unapređenje sigurnosnih sustava na automobilima. “Ove osobe koje su do sada krale, mogu reći da su radili u grupama jedan prilazi vozilu, drugi čuva stražu, treći otvara. Tako da su to bile osobe koje su maskirane s dugim cijevima. Prema našim saznanjima išli su na skupocjena vozila i bili su vrlo opasni”, istaknula je Suvada Kuldija, glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.
Pojačana aktivnost policije Pozitivnoj statistici ide u prilog i broj vraćenih automobila njihovim vlasnicima. “Zaista postoji pojačana aktivnost policije i kriminalno podzemlje je uzdrmano u tom smislu. Dakle postoji veća efikasnost po tom pitanju”, poručio je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Usprkos pozitivnom trendu smanjenja broja krađa, Kanton Sarajevo i dalje je apsolutni rekorder po broju ukradenih automobila u državi.
Na ruku automafiji ide i blizina entitetske linije, gdje prestaju nadležnosti i županija, i entiteta, što osobama koje se bave krađom automobila daje dovoljno vremena da završe započeto. Sarajevska policija najavljuje još bolju suradnju s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, ali i snažniji obračun s automafijom, te upozorava da pored skupocjenih automobila i one starije tipe nisu sigurne. Golf dva, opel kadet, ili fiat stilo – i dalje su česte mete. –
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79