Smirivanje olujnog vjetra od srijede: Saharski pijesak prouzrokovao štetu širom BiH

Protekli dani obilježeni su snažnim orkanskim udarima vjetra koji su donijeli sa sobom saharski pijesak, rezultirajući zamućenjem neba i nepovoljnom biometeorološkom prognozom. Međutim, očekuje se promjena vremena koja će donijeti olujne padavine i zahlađenje.

Vrhunac snažnih vjetrova je prošao, a hladna fronta koja dolazi najavljuje kišu, lokalna grmljavinska nevremena i značajno zahlađenje. Meteorolozi s BHMeteo.ba predviđaju da će kiša i pljuskovi najprije zahvatiti sjeverozapadnu i zapadnu Bosnu, praćeni naglim padom temperature i jakim do olujnim sjeverozapadnim vjetrovima brzinom od 50-70 km/h.

Očekuje se da će većina padavina pasti u Hercegovini, zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni, gdje bi količina padavina mogla iznositi od 10 do 30 litara po metru kvadratnom, dok će u ostalim dijelovima zemlje količina padavina biti manja, do oko 10 litara po metru kvadratnom. Padavine će biti kratkotrajne, a u utorak se očekuje samo lokalni pljusak uz svježije vrijeme.

Orkanski vjetrovi su prouzrokovali materijalnu štetu u nekim dijelovima zemlje, poput čupanja drveća u Novom Travniku i značajne štete na poljoprivrednim usjevima u Čelićima.

Međutim, smirivanje vjetra se očekuje od srijede, što će olakšati situaciju širom Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79