SNSD-ov Srđan Amidžić ipak poštuje Schmidta: Privremeno finansiranje institucija BiH u skladu s Schmidtovim odlukama

Ministar finansija i trezora BiH, Srđan Amidžić, član SNSD-a  je potpisao privremeno finansiranje institucija BiH, u skladu s izmjenama zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Schmidtova odluka, donesena 7. juna 2022. godine, obuhvatila je izmjene i dopune Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, uključujući i dio o privremenom finansiranju.

Prema Schmidtovoj odluci, privremeno finansiranje institucija BiH realizuje se u iznosu od jedne četvrtine budžeta, u skladu s posljednjim zakonom o budžetu BiH i međunarodnim obavezama. Amidžić je odlučio primijeniti ovu odredbu, uzimajući u obzir izostanak usvajanja budžeta na vrijeme, i donijeti odluku o privremenom finansiranju, uključujući i izdvajanje sredstava za lokalne izbore.

Glasnogovornica Ministarstva finansija i trezora BiH, Vanja Furtula, istakla je da je ovo Ministarstvo bilo nadležno za sprovođenje ovakve odluke, što nije zahtijevalo usvajanje na Vijeću ministara BiH.

Zanimljivo je napomenuti da je Amidžić u prošlosti bio javni protivnik visokog predstavnika Christiana Schmidta, često izražavajući kritike prema njegovim odlukama. Međutim, u situaciji kada je novac u pitanju, očito je da su Schmidtove odluke povoljne i za protivnike iz SNSD-a.

Članica Predsjedništva SDS-a, Aleksandra Pandurević, naglasila je da Amidžićeva akcija potvrđuje revnosno sprovođenje Schmitovih odluka od strane SNSD-a, dok istovremeno u Banjoj Luci pokušavaju skrenuti pažnju javnosti na druge teme.

Ovim činom Ministarstvo finansija i trezora BiH i Srđan Amidžić demonstrirali su spremnost da se prilagode novim zakonskim zahtjevima i osiguraju kontinuitet finansiranja institucija, čak i u politički kompleksnim okolnostima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79