Šokantni detalji sa ročišta Kadriću i Hodoviću: Znali smo da se sprema hapšenje, trebao je biti riješen

Dženisu Kadriću, bivšem specijalcu FUP-a i tjelohranitelju Edina Gačanina i Alemu Hodoviću biznismenu iz Sarajeva, danas je održano ročište zbog određivanja jednomjesečnog pritvora.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom pranje novca iz člana 209. KZ-a BiH.

Imali su SKY i Ana aplikacije, sumnja se da su prali novac, a prilikom pretresa u akciji “Consigliere” su im oduzeti automobili, četiri automatske puške i novac.

Tužilac Sanjin Kulenović na početku ročišta je kazao kako ostaje pri pisanom prijedlogu u kojem su detaljno obrazloženi razlozi iz kojih se traži pritvor, napomenuvšiu da Tužilaštvo odbranama osumnjičenih u ovoj fazi nije dostavilo dokaze, a zbog zaštite istrage, nego samo prijedlog za pritvor, prenosi Faktor.

Kako se moglo čuti iz današnjeg izlaganja tužioca, teza Tužilaštva je da se ovdje radi o organizovanoj kriminalnoj grupi, kojom su rukovodili Dženis Kadrić i Stefan Papić (nedostupan bh. organima, sumnja se da se nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima), a čiji su članovi bili sarajevski advokat Zlatko Ibrišimović, Maja Papić, Alem Hodović i Ferid Memić.

Papić i Kadrić su, kako je to naveo tužilac, djelovali na međunarodnom nivou i bavili se preprodajom velike količine opojnih droga. Nakon što bi na taj način zaradili veliku količinu novca, ostali članovi grupe imali su zadatak da taj novac ubace u legalne tokove.

Tužilac je kazao da je u prijedlogu data detaljna komunikacija iz Sky aplikacije između advokata Ibrišimovića i Stefana Papića, te citirao određene njene dijelove.

Izdvojio je poruku Papića koji govori Ibrišimoviću da nikad ništa legalno u životu nije radio, govore o reakciji Hodovića “kad je prvi put vidio sat kod Ibrišimovića kako je svima samo o tome pričao”, kao i da “treba Hodović ubaciti pare u firmu u roku od par dana”.

Radi se o firmi E. S. TECH d.o.o. Sarajevo, čiji je vlasnik bio Papić, a direktor Alem Hodović, a koja je jučer također bila predmet pretresa.

Tužilac je kazao da u odnosu na obojicu postoji opasnost od bjekstva. Za Hodovića je kazao da ima dvojno državljanstvo – Bosne i Hercegovine i Srbije, gdje bi mogao pobjeći, dok je, prema riječima tužioca, Kadrić dugo boravio u Dubaiju, te bi mogao iskoristiti veze, naročito s Papićem kako bi pobjegao u Emirate, koji, kako je poznato, ne izručuju osumnjičene drugim državama. To naročito s obzirom na visinu propisanih kazni za djela koja im se stavljaju na teret, kao i činjenice da su drugi osumnjičeni na slobodi.

Također, tužilac smatra da bi mogli ometati istragu, a pred Tužilaštvom je još dosta posla – potrebno je vještačiti oduzete telefone, na osnovu kojih će identifikovati svjedoke i saučesnike, zatim posredstvom međunarodne pravne pomoći saslušati svjedoke koji bi mogli pomoći u istrazi. Naveo je i da je pronađena obimna dokumentacija koju treba analizirati, kao i izvršiti finansijsko vještačenje.

Tužilac je, kada je u pitanju opasnost od ponavljanja krivičnog djela, kazao da treba uzeti u obzir da osumnjičeni raspolažu velikom količinom novca, te da postoji opasnost da će nastaviti s pokušajima da ga “operu”. Kako je kazao, u pretresima objekata koje koristi Dženis Kadrić jučer je pronađeno 36.300 KM i 35.930 eura u gotovom novcu, kao i bankovna kartica na njegovo ime, a da je izjavio da je nezaposlen i srednjeg imovnog stanja.

Kazao je i da je grupom jedno vrijeme rukovodio Papić, da bi kasnije rukovođenje grupom preuzeo Kadrić.

Mirna Avdibegović, koja zastupa osumnjičenog Dženisa Kadrića, kazala je da je Tužilaštvo, umjesto da predloži Sudu da ne dostavi dokaze odbrani, samovoljno o tome donijelo odluku. Također je kazala da, ako već nisu dostavili dokaze, trebali su u prijedlogu ukratko obrazložiti šta je sadržaj tih dokaza. Kazala je da se, između ostalog, navodi zapisnik o ispitivanju osumnjičenog koji danas ovdje nije prisutan, a po kojem je nazvan predmet (Zlatko Ibrišimović, op.a.), kao ni izvještaj o počinjenom krivičnom djelu koji je MUP KS dostavio Tužilaštvu u oktobru 2022. godine, kao i Sky prepisku uz taj izvještaj.

– Ako je već prošlo godinu i po, na koji bi se to način moglo utjecati na te dokaze sada – pitala je braniteljica.

Navela je da korisnički nalog na Sky aplikaciji označen kao FH5JMM se ni na koji način ne može povezati sa Kadrićem, “već s osobom po kojoj se zove predmet”.

Navela je da nije jasno koji elementi krivičnog djela izviru iz navoda da su u periodu od 2019. do 2021. organizovanom grupom rukovodili Papić i Kadrić, a ne određuje se kada, na kojem području je ko rukovodio bilo kime, nema komunikacija…

– Ime Dženisa Kadrića se spominje na dva-tri mjesta, a sve drugo su radnje drugih osoba – kazala je, te dodala da se ne navodi nijedna radnja iz koje bi se moglo naslutiti od kojeg krivičnog djela potječe taj novac.

Kazala je i da se Tužilaštvo referira na novac koji je pronađen na adresi gdje žive Kadrićevi roditelji i brat, te da je to njihov novac. Dodala je da se radi o objektima gdje on niti boravi, niti ih koristi. Kazala je da je njegova porodica dobrog imovnog stanja, te da će dostaviti dokaze o prijeklu tog novca i čiji je. Isto vrijedi i za oružje koje je pronađeno, a za koje je rekla da nije njegovo vlasništvo, da se radi o legalnom i registrovanom oružju, koje je čuvano na propisan način zaključano u sefu, kao i oduzeto vozilo.

Navela je da je prijedlog obrazložen u odnosu na sva druga lica koja danas nisu u sudnici, te da je on apsolutno proizvoljan i ne navodi se kada je, gdje i na koji način novac stečen.

– Meni se čini da je ovaj prijedlog prepisan iz jednog drugog predmeta pred ovim sudom – kazala je braniteljica, aludirajući na prijedlog za pritvor Zlatku Ibrišimoviću.

Dodala je da tužilac ni u komunikacijama nigdje ne citira njenog branjenika, niti obrazlaže veze sa Stefanom Papićem da bi moglo tvrditi da će mu on pomoći da pobjegne.

Kazala je i da on ne bi ni dolazio u BiH da ima namjeru da bježi, jer su svi mediji prenijeli informacije o hapšenju advokata Ibrišimovića i istrazi koja se vodi. Dodala je i da su svi predmeti već oduzeti, te pitala Tužilaštvo šta su radili prethodne dvije godine ako nisu identifikovali svjedoke i saučesnike.

Ukoliko bi Sud ipak utvrdio osnovanu sumnju, predložila je određivanje mjera zabrane za osumnjičenog.

Sam Kadrić je kratko kazao da se slaže sa svim što je rekla advokatica Avdibegović.

Advokat Senad Kreho, koji zastupa Hodovića kazao je da je “mislio da će danas biti i kolega Ibrišimović, jer sve što je naveo tužilac, kompletan činjenični opis je identičan tom prijedlogu.

– Navodi se da je Papić osnovao firmu, davao novac Ibrišimoviću koji ga je davao Hodoviću da bi ovaj plaćao neke rate, lizinge… navodi se da je Zlatko preuzeo, čuvao i raspolagao sa 100.000 eura, iako je znao odakle potječe, kakve veze ima Hodović s tim – pitao je branilac.

On je kazao da je ranije dok je istragu vodio tužilac Mirza Hukeljić u dogovoru sa njim Maja Papić dala iskaz u januaru prošle godine u kojem je naveden isti činjenični opis i da je tada naveden i Alem Hodović. Kreho je naveo da je tada pokušavao ostvariti kontakt s Hukeljićem da i Hodović dođe i da iskaz, ali da u tome nisu uspjeli, a da im je novi tužilac rekao da ne zna on za te okolnosti.

– Hodović je dakle znao za taj postupak, mogao je pobjeći na Havaje, baciti dokumente u more, Drinu, Savu – kazao je Kreho, istaknuvši da se sva komunikacija iz Skyja odnosi na Zlatka Ibrišimovića i Stefana Papića.

– On niti je imao Sky, niti je komunicirao s bilo kim – kazao je.

Zatim je podvukao da u toj komunikciji njih dvojica Hodovića nazivaju klocem, debilom, kretenom, kojeg se treba riješiti, te da u komunikaciji Papić pita Zlatka da mu da neke ljude da ga prebiju.

– Pita može li ovom debilu dati to i to. Kakva je to organizovana grupa u kojoj Zlatko Ibrišimović vrši sve radnje. Evo mi klijent ne može sebi da dođe, jer je tek danas ovo vidio, da se govori da će biti “riješen”. Vi znate šta to znači – neće ga zaposliti – rekao je Kreho, dodavši da je očekivao da će mu Tužilaštvo dati zaštitu nakon što je dobilo te komunikacije.

Istaknuo je da ne postoji Hodović u kriminalu i da je sav kriminal, ako ga je bilo na relaciji Papić – Ibrišimović.

Što se tiče državljanstva Srbije koje Hodović ima, Kreho je podsjetio da mi sa tom državom imamo sporazum o izručenju, kao i da nije riječ o predmetu ratnog zločina. Također je naveo kako je Hodović od januara prošle godine putovao na pet različitih destinacija i vraćao se uvijek na adresu stanovanja.

Kazao je da je prijedlog neobrazložen i kontradiktoran sam sebi.

– U vezi analize Sky aplikacije – moj branjenik nije imao Sky aplikaciju. Potom što se tiče analize dokumentacije i saslušanja svjedoka – kojih svjedoka? Evo ja predlažem kolegu Ibrišimovića na okolnosti ovih prijetnji – kazao je Kreho.

Rekao je i da prijedlog mora biti individualiziran, jer “navode se puške, novac…”

– Njemu je nađeno šest dokumenata, oduzeo ih MUP i to je to – koji novac? Koje puške? Mora biti individualizirano – rekao je Kreho, nazvavši prijedlog tužioca neozbiljnim i neosnovanim.

Potom je, kako je istaknuo, radi javnosti kazao da “ako se ovom čovjeku šta desi…”

– Danas sam iz prijedloga saznao u koliko je ozbiljnoj situaciji – rekao je Kreho, predloživši mjere zabrane oduzimanja putnih isprava i zabrane komuniciranja.

Sudu se obratio i sam Hodović koji je kazao da je prilikom pretresa bio u hotelu, jer mu se stan renovira, te da je, odmah nakon što ga je pozvao inspektor MUP-a KS, u roku od pet minuta došao.

– Imao sam svoj telefon koji koristim 10 godina, da sam htio mogao sam ga baciti usput u Miljacku. Također, iz svojih nekih kontakata ranije sam saznao da se sprema ovo hapšenje – kazao je Hodović.

Njegove riječi potvrdio je i advokat Kreho, koji je kazao da mu je to Hodović rekao prije 10-ak dana, te da je to isto danas rekao i inspektoru u kancelariji tužioca.

Hodović je kazao i da je pomogao policajcima prilikom pronalaska dokumentacije firme koja se nalazila u njegovoj garaži i “sve im dao da nose šta im treba”.

Kazao je da je sad saznao za ove razgovore o tome da ga treba “maknuti”.

– U šoku sam – rekao je – te dodao da je nakon puštanja iz pritvora advokat Ibrišimović tražio kontakt s njim, ali da je on to odbio i rekao da mu se ne obraća.

Tužilac je kazao da ostaje pri prijedlogu da im se odredi pritvor, a sutkinja Kosović mu je kazala “da razmisli o rečenici koju je izrekao Hodović”.

– On je dobio saznanja da će se raditi pretres. Negdje smo dobro šuplji – kazala je sutkinja, koja će odluku o pritvoru donijeti u zakonskom roku od 24 sata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79