Španjolka je provela 500 dana u pećini, u potpunoj izolaciji i 70 metara pod zemljom

Španska alpinistica Beatriz Flamini je nakon 500 dana napustila dobrovoljnu izolaciju u pećini u pokrajini Granada. Riječ o svjetskom rekordu boravka pećini i u izolaciji.

Flamini je izašla iz pećine 14. aprila nešto poslije devet sati ujutru uz pljesak svojih prijatelja koji su nosili maske kako ne bi ugrozili njezino zdravlje.

Veselo ih je dozivala i na prvi pogled se činilo da je u dobroj formi. U početku je nosila sunčane naočale koje je kasnije skinula. Svoj boravak 70 metara pod zemljom opisala je kao veliko i nenadmašno iskustvo.

“Htjela bih biti ljubazna i odgovoriti na vaša pitanja, ali nisam ni s kim razgovarala godinu i pol. Bit će konferencija za novinare, dajte da se prvo istuširam, nisam to radila godinu i pol dana”, rekla je sportašica koju su prije službenog susreta s novinarima čekali ljekarski pregled i razgovor s psihologinjom.

Prije uspona u pećinu su se spustila dva speleologa i psiholog kako bi ženu pripremili za povratak iz podzemlja. Flamini je u pećinu sišla 20. novembra 2021. godine, kada je imala 48 godina, sada je u pedesetima.

Flamini je provodila vrijeme pod zemljom radeći vježbe, slikajući i crtajući te pletući vunene kape. Uzela je dvije GoPro kamere kako bi zabilježila svoje vrijeme i prošla kroz 60 knjiga i 1.000 litara vode, prema njezinom timu za podršku.Tokom 500 dana pod zemljom brojni su stručnjaci putem kamera provjeravali njezino zdravstveno i psihičko stanje, a speleolozi su pripremili brzi plan evakuacije u slučaju nužde. Tim joj je također dostavljao hranu i vodu u podzemlje, ali bez direktnog kontakta s njom.

Flamini je oborila dosadašnji svjetski rekord u izolaciji pod zemljom koji je držala Talijanka Christine Lanzoni, prenosi televizija RTVE . Ona je 2007. dobrovoljno pod zemljom provela 269 dana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79