Foto: Arhiv/Ilustracija
Španska policija uhapsila 17 osoba iz BiH: Svi bili članovi organizovane džeparoške bande

Španska policija uhapsila 17 osoba iz BiH: Svi bili članovi organizovane džeparoške bande


Španska Policia Nacional, u saradnji sa kolegama iz Valensije i Madrida, sprovela je operaciju protiv džeparoške bande iz Bosne i Hercegovine i uhapsila 17 njenih članova.

Banda, koja je ranije koristila nasilne metode, planirala je da se fokusira na turiste tokom Olimpijade u Parizu, ali je hapšenje sprečilo njihov plan.

Policija je tokom pretrage na dvije lokacije u Madridu i Valensiji zaplijenila dva luksuzna automobila, 100.000 eura u gotovini, kao i novac u različitim valutama, uključujući kolumbijske pesose, švedske krune i indijske rupije.

Banda je najviše zarađivala preprodajom dragocjenog nakita koji su krali od turista i prodajom nekretnina. Takođe su otvorili nekoliko prodavnica polovne robe u ovom delu Španije.

Operacija, poznata kao „Tavan“, provedena je u saradnji sa Europolom, a koordinisao ju je specijalni tužilac za korupciju i organizovani kriminal.

Muškarci su predvodili bandu, dok su žene bile odgovorne za džeparenje i prikupljanje plijena. Organizacija bande bila je sofisticirana, sa razvijenim sistemom za transfer novca iz Španije u Bosnu i Hercegovinu, Francusku i Italiju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija