Špirić: Bošnjaci više vjeruju međunarodnoj zajednici nego Srbima i Hrvatima

Po završetku današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zamjenik predsjedavajućeg Doma Nikola Špirić, u izjavi novinarima je optužio bošnjačke predstavnike da više vjeruju međunarodnoj zajednici nego što su za unutrašnji dijalog sa Srbima i Hrvatima o rješenjima za aktuelnu političku krizu u Bosni i Hercegovini.

Špirić ističe da je u opštem izjašnjavanju delegata na ovoj sjednici, podržano pet zaključaka predloženih iz delegatskog Kluba Srba. Mada nisu dobili i entitetsku većinu, zbog čega je potrebno daljnje usuglašavanje, Špirić je uvjeren da će ti prijedlozi Srba uskoro postati i zaključci Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Jedan od prijedloga je poništavanje zakonskih odredbi nametnutih od prethodnog visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, koje zabranuju da iko negira da je u Srebrenici tokom proteklog rata u BiH počinjen genocid.

Špirić je novinarima također kazao da su delegati srpskog naroda prisustvovali današnjoj sjednici s namjerom da podrže zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

Delegatkinja hrvatskog naroda Marina Pendeš kazala je da su na sjednici podržana dva prijedloga Hrvata. Govoreći uime Hrvatske demokratske zajednice BiH, ustvrdila je da su izmjene Izbornog zakona BiH uslov svih uslova za funkcioniranje institucija.

Na novinarsko pitanje da li to znači da članovi HDZ-a neće učestvovati u radu Doma naroda ako do kraja ove godine ne bude izmijenjeno izborno zakonodavstvo, Pendeš odgovara da nije to kazala već je istaknula da izborno zakonodavstvo treba izmijeniti što prije.

Današnja sjednica Doma naroda održana je na zahtjev pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79