Sporna piletina u Hrvatskoj: Iz bh. firme tvrde da je datum valjanosti istekao u septembru

Iz bh. kompanije “Akova Group” u dopisu su navela da je neistina informacija o bakteriji salmoneli u piletini njihove proizvodnje kao i informacija da se piletina iz BiH povlači sa tržišta Republike Hrvatske, kako su objavili hrvatski mediji.

Hrvatski mediji objavili su da se povlači proizvod pileći batak i zabatak kompanije “Ovako” koju uvozi firma iz “Vrgorca”, iz razloga što je u pilećem batku i zabatku, LOT LKT 80AD, nađena bakterija salmonela.

Riječ je o proizvodu kojeg više nema na tržištu i čiji datum valjanosti je bio do 27. septembar 2021. godine.

– Riječ je o proizvodu, piletini koja je proizvedena u našim proizvodnim pogonima “Brovis” Visoko. Ista je tokom proizvodnog procesa, ali i izvoznih procedura kontrolisana kroz nekoliko faza te nigdje nije pronađena neusklađenost. Također prilikom ulaza u zemlje EU obavljaju se dodatne kontrole koje također nisu ukazale na neusklađenost – naveli su.

Dodali su da sve prehrambene proizvode koji se nalaze na policama marketa unutar zemalja Evropske unije kontroliše agencija za sigurnost prehrambenih proizvoda pod nazivom RASFF food and safty alerts, koja ukoliko dođe do određene neusklađenosti odmah tu informaciju objavljuje na Evropskom sistemu brzog uzbunjivanja za hranu kao i za hranu za životinje.

– Navedena agencija ovu vijest do sada nije objavila, niti je naš proizvod povučen sa tržišta Republike Hrvatske – naveli su u demantiju iz “Akova Group”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79