Spremaju li Rusi napad na Moldaviju: Jedan od potencijalnih scenarija destabilizirao bi i Balkan

Ugledni britanski list The Times objavio je analizu u kojoj se navodi kako je Ruska Federacija već donijela odluku o napadu na Moldaviju pod opravdanjem zaštite ruskog stanovništva u separatističkoj regiji Pridnjestrovlje.

Prema pisanju britanskog lista, brojne informacije iz obavještajnih izvora ukazuju na to da bi Rusija već početkom maja mogla započeti aktivnosti koje se tiču spajanja dijelova juga Ukrajine koji kontroliše Rusija i regije Pridnjestrovlje u Moldaviji.

“Na aerodromu u Tiraspolu, glavnom gradu nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike, već se primjećuje određena aktivnosti. Rusi bi mogli pokušati da prebace svoje trupe na avione Il-76 i helikoptere koji bi poletjeli s Krima. Istovremeno, u glavnom gradu Moldavije Kišnjevu organizovali bi se protesti i neredi”, navodi se.

Ipak, britanski list napominje da informacije koje posjeduju nisu u skladu sa drugim obavještajnim procjenama koje sugeriraju da Rusija nije sposobna da obezbijedi adekvatnu rutu za svoje letjelice, a da ne rizikuje da njene avione obori protivzračna odbrana u blizini Odese.

“Da bi prebacila municiju i trupe, Rusija bi morala napraviti kopnenei koridor od Hersona kroz dio Mikolajeva i Odese. Tu bi se suočili sa žestokim otporom ukrajinskih snaga”, ističu iz britanskog lista.

U analizi, The Times se osvrnuo i na mogući datum napada na Moldaviju.

“Rusija bi mogla pokušati izvršiti invaziju na Moldaviju oko 9. maja. Tog datuma, Putin bi mogao objaviti priznanje nezavisnosti Pridnjestrovlja što bi dovelo do razvoja scenarija kao u Donbasu i predstavljalo bi direktnu prijetnju teritorijalnom integritetu Moldavije. Rusi će tada početi da isporučuju velike količine oružja zemlji prije nego što pokušaju da je učine dijelom Rusije”, pojašnjavaju.

Ovakva vojna operacija ruskih snaga bi prema britanskim vojnim analitičarima mogla poslužiti Rusiji za tri cilja.

“Povukli bi dio ukrajinskih snaga iz centralnog dijela na jugozapadni bok, podrivali bi proevropsku politiku moldavske vlade, a cilj bi im bio zastrašiti i Zapad, sugerirajući da podrška Ukrajini može dovesti do dalje destabilizacije regije, uključujući i Balkan”, zaključuje se u tekstu The Timesa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79