Spremni smo obustaviti rad zbog pravila VPT

Iz Sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo poručili su federalnom premijeru Fadilu Novaliću (SDA) da se pravilom “vakcinisan, prebolio, testiran” (VPT) ograničavaju osnovne građanske slobode i radnička prava. Upozorili su na moguću obustavu rada.

“Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo postavlja pitanje federalnom premijeru Fadilu Novaliću da li je njegova vlada prilikom donošenja ovakvih zaključaka imala na umu činjenicu da na ovako jednostran i ishitren način izlazi izvan okvira demokratije i vladavine prava, čime direktno osporava i ograničava osnovne građanske slobode i radnička prava”, ocijenili su.

Saglasni su s tim da što veći broj ljudi treba biti vakcinisan, ali, kako su naveli, ne postoji zakonska osnova za represivne mjere koje bi trebale biti na snazi od 18. decembra.

Traže od Novalića, kako su istakli, da se vrati u okvire zakona i međunarodnih konvencija o osnovnim ljudskim pravima, prava na slobodu i prava na rad.

“Postavljamo pitanje gospodinu Novaliću, znači li to da će i svim onim radnicima, prvenstveno državnim službenicima i namještenicima koji rade u organima državne službe na području Federacije Bosne i Hercegovine, biti zabranjen dolazak na posao i tako uskraćeno jedno od osnovnih prava, a to je pravo na rad”, ponovili su.

Ako se desi prethodno navedeno, najavili su da su spremni obustaviti rad u skladu sa zakonom, kao i na paralizu javnih institucija. Iz Sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo su pozvali na slobodu izbora.

Pravilo VPT će se odnositi na sve radnike u zdravstvenom i socijalnom sektoru te javnoj upravi općinske, kantonalne i entitetske vlasti. Poslodavci će odlučivati kako postupiti prema onima koji ne budu poštivali ovo pravilo.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić (SNSD) danas je izjavio za Srnu da i vlast ovog entiteta razmatra mogućnost uvođenja ovog pravila piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79