Sramotan odnos prema đacima i studentima: Na isplatu stipendija od grada Živinice čekaju više od pola godine

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković raspisao je konkurs za dodjelu stipendija redovnim studentima dodiplomskog studija i učenicima srednjih škola za školsku 2020/21 godinu.

Visina mjesečne stipendije za učenike u iznosi 70,00 KM, odnosno 700,00 KM za školsku godinu, a za studente 100 KM, odnosno 1000,00 KM za akademsku godinu.

Konkursi su objavljeni dana 18.05.2021. godine na oglasnoj tabli i web stranici Grada Živinice i ostali otvoreni 15 dana od dana objavljivanja.

Komisija za provođenje konkursa za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studenata dodiplomskog studija za školsku godinu 2020/2021., objavila je Rang listu dobitnika stipendija učenika i studenata za školsku akademsku 2020/2021. godinu 08.07.2021. godine.

Dosad napisani dio teksta bi bio potpuno logičan slijed u proceduri svih konkursa koji budu raspisani za dodjelu novčane podrške vrijednim đacima i studentima. Međutim, apsurd u ovom slučaju je neisplaćivanje navedenih iznosa nakon u potpunosti završene konkursne procedure.

Ogorčeni studenti iz Živinica koji čekaju na isplatu novčanih sredstava obratili su se portalu Crna Hronika. Razočarani su što su svjedoci svakodnevnih izdvajanja sredstava za razne projekte i ideje u svom gradu, dok za njih niko ne mari. Iako je od objavljivanja konkursa prošlo skoro 7, a od objavljivanja Rang liste 5 mjeseci, novac se još uvijek ne nalazi u njihovim džepovima.

I sam gradonačelnik Samir Kamenjaković se, kako na svom ličnom i zvaničnom Facebook nalogu grada tako i na zvaničnom sajtu, hvali da se budžet troši u ovom gradu. Dakle, izgledno je da ne postoji problem u likvidnosti budžeta, niti su ta sredstva iz bilo kojih razloga blokirana. Ako je to i slučaj, bilo bi barem odgovorno obavijestiti đake i studente da isplate planiranih sredstava kasne i odrediti razumni rok ispunjenja obaveze prema njima.

“Kako da mladi ne odu iz ove države, kad ni u svom gradu nismo dobrodošli? U vremenu smo pandemije, neki od naših roditelja su ostali bez posla. Ne tražimo sadaku, tražimo samo ono što nam pripada!” – kazao je jedan od studenata za portal Crna Hronika.

Studenti i đaci se nadaju da će se objavom ovog teksta u javnosti gradonačelnik Kamenjaković sjetiti da oni postoje i da novac neće “ispariti” i biti iskorišten u druge svrhe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79