Srednja škola postaje obavezna u Kantonu Sarajevo

Srednja škola postaje obavezna u Kantonu Sarajevo


Novi zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju i odgoju usvojen je nakon višesatne polemike u Vladi Kantona Sarajevo. Iako je naišao na otpor opozicije, zakon je prošao glasanje, uz najveću tačku razmimoilaženja oko obaveznog srednjeg obrazovanja.

Prosvjetni radnici i roditelji podijeljeni su oko ovog pitanja. Posebno je sporno kako će se postupati s “problematičnim” učenicima koji ne prođu uspješno proces resocijalizacije.

– U članu 63. stav 1 prijedloga kaže da školski obveznik ima pravo i obavezu da pohađa redovnu nastavu, dok član 71. koji govori o izuzecima ne predviđa mogućnost izuzimanja – istakao je Admir Šuvalić iz Kantonalnog odbora SSVOONK-a.

Elma Dizdarević iz Vijeća roditelja KS uvjerava da će se podzakonskim aktima regulisati status učenika koji naprave veće prekršaje.

– Sigurno će se regulisati ko će odgovarati kad dijete napuni 18 godina, da li roditelj koji nije odgovoran zakonski – rekla je Dizdarević.

Davor Čičić, SDP-ov zastupnik u Vladi KS, napominje da će Ministarstvo u saradnji sa Institutom i uz odobrenje Vlade donositi posebne individualne programe i mjere za resocijalizaciju učenika.

Zakon, prema zagovornicima, donosi niz benefita: besplatan prevoz učenika, obavezan produženi boravak, bolju školsku infrastrukturu, te veći broj psihologa. Također, zakon je usklađen sa UN konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom i agendom 20-30, što podrazumijeva razumno prilagođavanje.

– Ako vam dođe gluho dijete koje nosi slušni aparat, razumna prilagodba bi bila nabavka FM uređaja kako bi dijete moglo pratiti nastavu bez smetnji – pojasnila je Jasminka Proho iz Odbora za inkluzivno obrazovanje.

Opozicija smatra da zakon sadrži niz kontradiktornih i diskriminirajućih odredbi.

– Postoji niz formulacija koje su protivne jedna drugoj, te niz diskriminirajućih odredbi koje se više bave zaposlenicima u obrazovanju nego samim nastavnim procesom – kazao je Muamer Bandić, zastupnik SBiH-a u Vladi KS.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija