I dalje traje polemika oko cijene pšenice

I dalje traje polemika oko cijene pšenice


Iako je žetva pšenice u Semberiji završena, polemike oko cijene ovogodišnjeg roda i dalje traju. Pojedini mlinari nude 36 feninga po kilogramu, što ratari u Semberiji odbijaju, naglašavajući da na tu cijenu ne pristaju i da će povući svoju pšenicu iz mlinova ukoliko se problem ne riješi. Tim povodom, u Bijeljini su se sastali ratari i predstavnici lokalne vlasti.

Poljoprivrednici su najavili proteste i povlačenje pšenice iz mlinova ukoliko se ne postigne dogovor oko otkupne cijene. Pojedini mlinovi trenutno otkupljuju pšenicu po cijeni od 35 do 36 feninga po kilogramu, dok ratari traže 0,43 feninga po kilogramu, smatrajući da je to realna cijena.

– Mi smo tražili 0,43 feninga da nam plate mlinari i mislimo da je to realna cijena. Ministarstvo nas podstiče sa 500 maraka po hektaru, a lokalna zajednica se uključuje. Zaključili smo da pozovemo vladu, skupštinu, ministra poljoprivrede i ministra u savjetu ministara da razgovaramo o pitanju zaštite domaće proizvodnje – izjavio je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika SIM, za BHRT.

Nakon sastanka ratara i predstavnika Skupštine grada, lokalna zajednica je predložila dodatnu podršku iz budžeta.

– Budžetom grada preko agrarnog fonda omogućeno je pet feninga po kilogramu pšenice. Predložio sam da rebalansom predložimo dodatnih 5 feninga – izjavio je Drago Stajić, predsjednik Komisije za poljoprivredu CG Bijeljina.

– Mi ćemo tražiti da se obezbijede dodatna sredstva za podsticaj, koja su sada 720.000 KM, što je negdje u nivou od 5 feninga po kilogramu – dodao je Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina.

Prinos i kvalitet ovogodišnje žetve su iznad prosjeka, ali ratari upozoravaju da, ukoliko ne dođe do dogovora, više neće sijati pšenicu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija