Srednjoškolac iz BiH riješio matematički problem star 58 godina

Učenik prvog razreda Gimnazije ”Јovan Dučić” iz Trebinja, Vuk Јanković, postigao je značajan uspjeh rješavajući matematički problem koji je kreirao prije 58 godina.

Tim povodom, profesor Vladimir Stojanović, autor više od stotinu udžbenika, zbirki i knjiga iz oblasti matematike, posjetio je trebinjsku Gimnaziju kako bi  izrazio svoje zadovoljstvo što je nakon toliko vremena neko uspio riješiti ovaj zahtjevan zadatak.

Mladi matematičar Vuk Јanković naglasio je da je rješavanje zadatka zahtijevalo ne samo matematičko znanje, već i kreativnost te zahvalio svojim profesorima i nastavnicima na podršci.

Vuk Јanković već je ostvario značajne uspjehe u matematici i fizici, osvojivši titulu višestrukog republičkog prvaka. Sudjelovao je i na matematičkoj olimpijadi u Јapanu, gdje je osvojio treće mjesto, a uskoro će se natjecati na balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Varni, Bugarska.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79