Srpska se zadužuje za još osam miliona KM

Vlada Republike Srpske emitovaće obveznice u iznosu od preko 8,1 miliona maraka kako bi nastavila sa izmirenjem obaveza po osnovu materijalne i nematerijalne štete nastale za vrijeme rata.

Vlada RS je prošle sedmice odlučila da ide u emisiju obveznica radi regulisanja dijela unutrašnjeg duga po osnovu pravosnažnih sudskih odluka i vansudskih poravnjanja kojima je priznato pravo na naknadu štete nastale u periodu ratnih dejstava od maja 1992. godine do juna 1996. godine.

„Republika Srpska emituje obveznice u iznosu od 8.150.169 KM, koji čini iznos neizmirenih obaveza utvrđenih verifikovanjem obaveza iz pravosnažnih sudskih odluka i vansudskih poravnjanja“, navedeno je u Odluci Vlade.

Emitovaće se dugoročne obveznice sa kamatnim prinosom (kuponom), neograničeno prenosive, u dematerijalizovanom obliku, na ime, a nominalna vrijednost jedne obveznice je jedna marka.

Emisija je planirana za 5. novembar, a rok dospijeća je 13 godina, period odgode isplate glavnice je tri godine i uračunat je u rok otplate.

Kamatna stopa je fiksna i iznosi 1,5 odsto godišnje.

Sredstva za izmirenje obaveza po ovoj emisiji obezbjeđuju se iz Budžeta RS, a Republika Srpska može u bilo koje vrijeme otkupiti obveznice po bilo kojoj cijeni na tržištu ili na drugi način.

U prethodnih četrnaest emisija obveznica RS za izmirenje potraživanja po osnovu materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu ratnih dejstava od 20. maja 1992. do 19. juna 1996. godine, Republika Srpska je emitovala ukupno 442.990.808 KM piše Capital.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79